FN: - Kosovo skal løsrives fra Serbia

Fredsstyrken i full beredskap når forslaget legges fram i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det ligger an til bråk når Martti Ahtisaari, FNs spesialutsending til Kosovo, legger fram sitt forslag for en varig løsning for den serbiske provinsen i dag. Ifølge vestlige diplomater BBC har snakket med, innebærer nemlig forslaget at Kosovo blir løsrevet fra Serbia, og FNs fredsstyrker i provinsen er satt i full beredskap.

Kosovo, som fortsatt offisielt er en del av Serbia, har vært under FN-kontroll etter at Natos bombekampanje tvang de serbiske styrkene ut i 1999. Provinsens endelige skjebne har vært uviss siden, og forhandlinger mellom serberne og kosovoalbanerne har vært resultatløse. Forslaget legges fram nå for å gjøre slutt på den provisoriske situasjonen en gang for alle.

Nasjonalhelligdom

Etniske albanere utgjør 90 prosent av befolkningen, mens de resterende hovedsakelig er serbere. Likevel har Kosovo en spesiell plass i den serbiske nasjonalfølelsen fordi serberne tapte mot tyrkerne i et symbolsk viktig slag på Kosovosletta i 1389, og en løsrivelse blir trolig svært dårlig mottatt av serbere både i det egentlige Serbia og Kosovo.

Serbiske myndigheter har gjentatte ganger uttalt at de ikke vil akseptere å miste Kosovo, og Slobodan Samardzic, en serbisk forhandler, avviser Ahtisaaris forslag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer