FN: - Kosovo skal løsrives fra Serbia

Fredsstyrken i full beredskap når forslaget legges fram i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det ligger an til bråk når Martti Ahtisaari, FNs spesialutsending til Kosovo, legger fram sitt forslag for en varig løsning for den serbiske provinsen i dag. Ifølge vestlige diplomater BBC har snakket med, innebærer nemlig forslaget at Kosovo blir løsrevet fra Serbia, og FNs fredsstyrker i provinsen er satt i full beredskap.

Kosovo, som fortsatt offisielt er en del av Serbia, har vært under FN-kontroll etter at Natos bombekampanje tvang de serbiske styrkene ut i 1999. Provinsens endelige skjebne har vært uviss siden, og forhandlinger mellom serberne og kosovoalbanerne har vært resultatløse. Forslaget legges fram nå for å gjøre slutt på den provisoriske situasjonen en gang for alle.

Nasjonalhelligdom

Etniske albanere utgjør 90 prosent av befolkningen, mens de resterende hovedsakelig er serbere. Likevel har Kosovo en spesiell plass i den serbiske nasjonalfølelsen fordi serberne tapte mot tyrkerne i et symbolsk viktig slag på Kosovosletta i 1389, og en løsrivelse blir trolig svært dårlig mottatt av serbere både i det egentlige Serbia og Kosovo.

Serbiske myndigheter har gjentatte ganger uttalt at de ikke vil akseptere å miste Kosovo, og Slobodan Samardzic, en serbisk forhandler, avviser Ahtisaaris forslag.

- Ingenting som strider med Serbias interne lover, blir gjenstand for forhandlinger, sier Samardzic til serbisk statlig fjernsyn.

Uavhengighet under oppsyn

Ordet «uavhengighet» blir ikke nevnt eksplisitt i Ahtisaaris forslag, men ifølge BBCs kilder er det i praksis det som blir følgen av forslaget, som først blir lagt fram for serbiske tjenestemenn i Beograd og deretter for etnisk albanske ledere i Kososvo.

STERK NASJONALFØLELSE: En kosovoalbansk gateselger i Pristina tilbyr effekter med Kosovos nasjonalsymbol, den karakteristiske dobbelthodede ørna, påtrykt.
STERK NASJONALFØLELSE: En kosovoalbansk gateselger i Pristina tilbyr effekter med Kosovos nasjonalsymbol, den karakteristiske dobbelthodede ørna, påtrykt. Vis mer

- Ahtisaaris plan innebærer uavhengighet under internasjonalt overoppsyn, sier en anonym vestlig diplomat.

Kosovo vil få lov til å bruke egne nasjonale symboler, inkludert flagg og nasjonalsang, samt søke om medlemskap i internasjonale fora som FN. Men uavhengigheten blir ikke uten betingelser:

En «representant for det internasjonale samfunnet» vil bli utnevnt, med makt til å gripe inn dersom Kosovo går ut over FN-planens betingelser. Samtidig skal fortsatt Nato og FN være til stede militært og politisk.

Ikke noe Stor-Albania

Forslaget avviser også å dele Kosovo i en etnisk albansk og serbisk del, ei heller får provinsen lov til å slutte seg til noen annen stat; en betingelse som åpenbart er myntet på mange albaneres visjon om et Stor-Albania der Kosovo er forent med nabolandet Albania.

Den serbiske minoriteten skal ifølge forslaget beskyttes, den serbiske ortodokse kirken og det serbiske språket blir eksplisitt nevnt. I tillegg skal det garanteres serbisk representasjon i parlamentet, politiet og den sivile administrasjonen.

Det er FNs sikkerhetsråd som i siste instans skal godkjenne planen.

Engstelse

I Kosovo råder engstelse foran dagens hendelser.

- Alle venter desperat på fredagen. Vi vil ha et bedre liv, sier Saime Maliqi, en 47-årig kosovoalbaner fra hovedstaden Pristina.

- For å være ærlig er jeg litt redd for hva som kan skje, sier Hasan Bytyqi, en etnisk albansk forretningsmann, til AP.

Alekasandar Spasic, en 76-årig Kosovo-serber, er trolig representativ for mange andre i den serbiske minoriteten:

- Jeg tror ikke Ahtisaari hjelper Kosovo-serberne noe særlig. Men jeg kommer aldri til å forlate Kosovo. Jeg ble født her, og det er her jeg ønsker å dø.

AVGJØRENDE OPPGAVE: FNs spesialutsending Martti Ahtisaari legger fram planen for Kosovo i dag.
PÅ VAKT: FNs KFOR-styrker er i full beredskap foran dagens hendelser. Her en fransk tropp på patrulje i Mitrovica.