KVINNEDAG: På søndag er det 8. mars og den internasjonale kvinnedagen.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KVINNEDAG: På søndag er det 8. mars og den internasjonale kvinnedagen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

FN: - Kvinner vil tjene mindre enn menn i 70 år

Og mødre kan forvente å tjene mindre enn barnløse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På verdensbasis vil kvinner ha en dårligere inntekt enn menn de neste 70 åra, slår FN fast i en fersk rapport.

Dette forutsetter at lønnsforskjellene mellom kvinner og menn ikke endrer seg i noe raskere tempo enn det har gjort fram til nå, skriver The Guardian.

Små endringer I dag tjener kvinner på verdensbasis 77 prosent av det menn tjener, ifølge FN-rapporten, som er utgitt i forkant av den internasjonale kvinnedagen på søndag.

- Lønnsforskjellene har knapt endret seg de siste 20 åra, heter det i rapporten.

- Ikke noe å legge på hylla I går skrev landbruksminister Sylvi Listhaug en kronikk der hun hevdet det er på tide at kvinnebevegelsen retter blikket vekk fra lønn, og over på bekjempelsen av kjønnslemlestelse og tvangsekteskap.

- Jeg mener man på norsk venstreside er veldig navlebeskuende og egoistisk, og bare opptatt av at kvinner i Norge har like muligheter som menn. Jeg mener vi må stå opp for dem i Norge og internasjonalt som ikke får lov til å bestemme over eget liv, kropp, eller hvem de skal gifte seg med. For de som ikke har de samme mulighetene, sier Listhaug til Dagbladet.

En av dem som reagerer på dette utspillet er Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen.

- I Norge tjener kvinner fortsatt bare 85 prosent av det menn tjener, og dette er i høyeste grad ikke en sak vi kan legge på hylla, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

Mødre vil tjene mindre Ifølge FN-rapporten kan kvinner med barn forvente å tjene mindre når de kommer tilbake til arbeid, sammenliknet med barnløse kvinner.

Og denne forskjellen øker for hvert barn en kvinne har, ifølge rapporten.

I rapporten slås det også fast at en tredjedel av alle kvinner er ofre for fysisk og/eller seksuell vold som påvirker deres arbeidsdeltakelse.

- Folkehelseproblem Inga Marte Thordilsen (SV) sier til Dagbladet atkvinnekampen handler om å «ta opp alle kamper som rammer alle kvinner».  

- Vi må definere vold og seksuelle overgrep som et stort folkehelseproblem, og sette i gang et felles løft for å få slutt på det. Grunnlaget for å bestemme over egne liv handler om mulighetene til å ta utdannelse, få fast jobb og en lønn å leve av, samt en velferdsstat som sikrer oss slik at vi ikke er helt avhengig av familien. Alle trenger denne friheten - det er der grunnlaget for likestilling ligger, sier hun.  

KJEMPER IKKE FOR LØNN:  Landbruksminister Sylvi Listhaug mener det erpå tide at kvinnebevegelsen retter blikket vekk fra lønn, og over på bekjempelsen av kjønnslemlestelse og tvangsekteskap. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KJEMPER IKKE FOR LØNN: Landbruksminister Sylvi Listhaug mener det erpå tide at kvinnebevegelsen retter blikket vekk fra lønn, og over på bekjempelsen av kjønnslemlestelse og tvangsekteskap. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer