FN: - Langt igjen før tusenårsmål er oppfylt

Men det går riktig vei.

FNs TUSENÅRSMÅL: Framgangen til tross er det fortsatt en lang vei å gå før alle målene er oppfylt. De nyeste tallene som Ban Ki-moon har presentert, viser behovet for sterk og umiddelbar handling hvis målene skal nås innen 2015, heter det i en fersk FN-rapport. Foto: FRANCK ROBICHON / AFP
FNs TUSENÅRSMÅL: Framgangen til tross er det fortsatt en lang vei å gå før alle målene er oppfylt. De nyeste tallene som Ban Ki-moon har presentert, viser behovet for sterk og umiddelbar handling hvis målene skal nås innen 2015, heter det i en fersk FN-rapport. Foto: FRANCK ROBICHON / AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om verdens befolkning fortsetter å vokse, er det nå 700 millioner færre ekstremt fattige i verden enn i 1990.

Dessuten har flere mennesker tilgang til rent vann, og like mange jenter som gutter får i dag gå på barneskole, heter det i FNs 2013-rapport om tusenårsmålene.

- Framgangen til tross er det fortsatt en lang vei å gå før alle målene er oppfylt. De nyeste tallene som Ban Ki-moon har presentert, viser behovet for sterk og umiddelbar handling hvis målene skal nås innen 2015, heter det videre i rapporten.

Enkelt og klart - Målene er historiens mest vellykkede kampanje for å bekjempe fattigdom. Det har vist seg at enkle og klare globale utviklingsmål kan føre til store endringer, påpekte generalsekretæren da han la fram rapporten.

Flere mål er allerede oppnådd. Blant disse er halvering av fattigdommen på verdensbasis, økt tilgang til rent vann, bedring av slumboeres levekår, og at like mange jenter som gutter får begynne på skole.

Ifølge FN er det også gjort stor framgang i helsesektoren.

I årene fra 2000 til 2010 ble tallet på malariadødsfall verden over redusert med en firedel, noe som betyr at anslagsvis 1,1 millioner menneskeliv ble reddet.

Tuberkulose FN har også godt håp om at antall dødsfall som skyldes tuberkulose, kan bli halvert innen 2015, målt mot tallet fra 1990. Virksom behandling har ført til at 20 millioner mennesker er blitt reddet fra å dø av denne sykdommen.

Tallet på nye tilfelle av hivsmitte er også redusert, samtidig som antallet som lever med denne smitten aldri har vært høyere enn nå. Dette skyldes bedre tilgang til såkalte antiretrovirale medikamenter, som forsinker prosessen der hivviruset formerer seg i blodet.

- Målet med å halvere andelen mennesker som lider av kronisk sult innen 2015, er også innen rekkevidde. Andelen underernærte er i løpet av de siste 20 årene redusert fra 23 til 15 prosent av verdens befolkning.

Krever arbeid For at enkelte av de andre tusenårsmålene skal kunne nås, kreves det fortsatt mye arbeid. Blant annet er det ennå langt igjen før den globale barnedødeligheten er redusert med to tredeler, skriver FN i sin rapport.

- Siden 1990 har dødeligheten blant barn under fem år falt med 41 prosent, noe som innebærer 14.000 færre dødsfall hver dag. Barnedødeligheten er i økende grad konsentrert i de fattigste regionene, og de fleste barna dør i løpet av den første måneden av livet, blir det påpekt.

Rapportens forfattere tar til orde for økt oppmerksomhet om ulikhet og urettferdighet.

De fattigste menneskene og folk som bor på landsbygda har fått minst del i framgangen som er gjort, for eksempel bor 83 prosent av alle som ikke har tilgang til rent vann, utenfor bystrøk.

(NTB)