Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN: - Minoriteter får oftere dødsstraff i USA

FN-komite kritiserer menneskerettighets-situasjonen i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): FNs menneskerettighets-komite kom med kraftig kritikk av USAs menneskerettslige forhold i inn- og utland. Blant annet slo de fast at USA bør innføre prøvestans på dødsstraff. De bemerket at minoriteter og fattige var overrepresentert i dødsstraff-statistikken, melder nyhetsbyrået AP.

- USA bør tenke over ordningen med dødsstraff og vurdere å avskaffe dødsstraffen, står det i rapporten.

USA ligger sammen med Kina og Kongo på topp i statistikken over land der det idømmes dødsstraff oftest.

Andre forhold

I rapporten ber komiteen myndighetene om å sikre at de fattige og spesielt afroamerikanske trengende blir mer respektert i samfunnet. De slo fast at afroamerikanere og fattige ble satt i andre rekke etter stormen Katrinas herjinger i New Orleans.

De anbefalte USA å jobbe hardere for at disse menneskenes behov blir tatt fullt med i planleggingen av gjenoppbyggingen av New Orleans.

Komiteen var urolige overfor \' troverdig og ubestridt\' informasjon om at USA har holdt folk fanget «hemmelig og på hemmelige steder i opptil flere år.» Rapporten slo fast at USAs praksis med å holde fanger i hemmelige fengsler og leire i strid med Geneve-konvensjonen måtte opphøre.

De amerikanske myndighetene ble også bedt om å tillate det internasjonale Røde Kors å besøke disse fasilitetene.

DØMT TIL DØDEN:  Juan MArtinez Cruz har bakgrunn fra Puerto-Rico. Etter fire år ga advokatene hans opp å få gjort om dødsdommen. Foto: SCANPIX
DØMT TIL DØDEN: Juan MArtinez Cruz har bakgrunn fra Puerto-Rico. Etter fire år ga advokatene hans opp å få gjort om dødsdommen. Foto: SCANPIX Vis mer

Press

Rapporten kommer to måneder etter at FNs komite mot tortur henstilte Washington å stenge Guantanamo Bay på Cuba.

Tidligere denne måneden annonserte Bush-administrasjonen at alle som er anholdt av det amerikanske militæret, inkludert fangene på Guantanamo, skal behandles i tråd med standardene nedfelt i Geneve-konvensjonen.

Denne uttalelsen kom etter at USAs høyesterett slo fast at Geneve-konvensjonen, som handler om regler i krig, også gjelder i krigen mot terror.

Rapporten er forventet å sette press på Washington i forhold til måten de opptrer i krigen mot terror.

Eksperter

Komiteen består av 18 uavhengige eksperter som skal etterforske alle landene som har ratifisert Den internasjonale konvensjonen for sivile og politiske rettigheter fra 1966.

Komiteens medlemmer kommer fra ulike land som har ratifisert avtalen, både Europa, USA, Latin-Amerika, Asia og Afrika er representert.

image: FN: - Minoriteter får oftere dødsstraff i USA

Hovedparten av ekspertene er juss-professorer eller jurister i hjemlandet sitt. Det amerikanske medlemmet var ikke med i etterforskningen av USA.

Washingtons svar

- Hvorfor kommer folk i flokker til USA, hvorfor emigrerer de hit hvis de sivile og demokratiske rettighetene er så svake som rapporten tilsier, var Mark Lagon i det amerikanske utenriksdepartementet sin kommentar til rapporten.

Amerikanske statsadvokater uttrykte også skuffelse over rapporten som de hevdet ikke var en fullstendig analyse av forholdene.

De mener også at komiteen har gått utover sitt mandat når de kritiserer USAs forhold i utlandet. Når det gjelder den innenlandske situasjonen, uttalte de at de vil ta til betraktning de anbefalingene komiteen har kommet med.