Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN: - Nord-Korea begår forbrytelser mot menneskeheten

Nord-Korea har begått forbrytelser mot menneskeheten som har slående likheter med nazistenes grusomheter, fastslår en FN-kommisjon.

GROVT: Nord-Koreas leder Kim Jong-un besøker en landbrukskonkurranse. Hans regime får nå en beinhard kritikk i en FN-rapport. Foto: Reuters / KCNA /NTB scanpix
GROVT: Nord-Koreas leder Kim Jong-un besøker en landbrukskonkurranse. Hans regime får nå en beinhard kritikk i en FN-rapport. Foto: Reuters / KCNA /NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommisjonen som har gransket menneskerettssituasjonen i Nord-Korea i et år, presenterte sine konklusjoner i Genève mandag.

«Utslettelse, slaveri, tortur, seksuell vold, forfølgelse og sult» er blant de forbrytelser kommisjonen ramser opp.

Uten parallell - Disse bruddenes alvor, omfang og karakter avslører en stat som ikke har noen parallell i vår samtid, sier kommisjonen.

- I mange tilfeller utgjør bruddene på menneskerettighetene som kommisjonen har funnet, forbrytelser mot menneskeheten. Dette er ikke bare overgrep begått av staten. De er essensielle komponenter i et politisk system som har beveget seg fjernt fra idealene som staten hevder å ha blitt grunnlagt på, heter det i rapporten.

Kommisjonsleder Michael Kirby sier til Reuters at forbrytelsene ligner dem som ble begått av nazistene under andre verdenskrig.

- Noen av dem er slående like, sier han.

Kim Jong Un I et eget brev til Nord-Koreas ubestridte leder Kim Jong-un sier kommisjonens leder Michael Kirby at forbrytelsene er blitt begått av offentlig ansatte «under effektiv kontroll» av Kim, som er landets øverste leder, sjef for de militære styrkene og leder av kommunistpartiet.

Ekspertene i kommisjonen skrev til Kim at de ville råde FN til å oversende rapporten og Nord-Korea til Den Internasjonale Straffedomstolen (ICC) for å sikre at enhver forbryter, «muligens inkludert Dem selv», skulle stilles til ansvar.

Kirby sa mandag at antallet nordkoreanere som kan bli anklaget, kan komme opp i flere hundre.

Kina: Nei til ICC Et naturlig sted å henvende seg ville være Den Internasjonale Straffedomstolen. Men Kinas utenriksdepartement sa mandag at det er uaktuelt å oversende FN-rapporten til ICC.

- Det vil ikke hjelpe for å bedre menneskerettssituasjonen i et land, sa kinesisk UDs talskvinne Hua Chunying.

En henvisning til ICC må komme fra FNs Sikkerhetsråd, der Kina er fast medlem med vetorett.

FNs granskere har for sin del informert Kina om at landet risikerer å bli anklaget for medvirkning til forbrytelser mot menneskeheten.

Druknet eget barn Gruppen har fått høre vitneforklaringer om tortur, slaveri, seksuelle overgrep, alvorlig politisk undertrykking og andre forbrytelser.

Et av vitnemålene var om en kvinne som ble tvunget til å drukne sin egen baby. Et annet handlet om barn som har vært fengslet fra fødselen og utsultet. Et tredje handlet om familier som ble torturert fordi de hadde sett en utenlandsk såpeopera på TV.

Rapporten inneholder hundrevis av sider med dokumentasjon om overgrep, ledd i en landsomfattende politikk for å kontrollere befolkningen gjennom terror.

Bevisste beslutninger Rapporten anklager Nord-Koreas regime for å helt bevisst ta beslutninger som vil forårsake omfattende sult og død i deler av befolkningen, ifølge nyhetsbyrået AP. Hensikten er å opprettholde maktforholdene.

Avhoppere fra Nord-Korea har i en årrekke fortalt skrekkhistorier fra livet i Nord-Korea. Noen av beretningene er også utgitt på norsk.

Mange titusener mennesker holdes innesperret i fangeleirer. Men også utenfor fangeleirene er overvåkingen omfattende og konstant, og innbyggerne oppmuntres av regimet til å angi naboer dersom de ser eller hører noe mistenkelig.

Raseri Regimet reagerte mandag med raseri og fordømmelse av FN-rapporten. I en uttalelse som er sendt til nyhetsbyrået Reuters, sier Nord-Korea at myndighetene der «kategorisk og fullstendig» avviser rapporten.

Ifølge Nord-Korea er FN-rapporten «forfalsket og funnet opp». Det heter videre at rapporten er et «instrument i et politisk komplott» mot landet.

FN-kommisjonen har arbeidet med å avdekke menneskerettsbruddene i Nord-Korea siden mars i fjor.

(NTB-DPA-Reuters)

GRANSKER:Michael Kirby, leder av undersøkelseskommisjonen som har gransket menneskerettighetene i Nord-Korea, fotografert under en pressekonferanse i Genève i Sveits mandag. Foto: Reuters / NTB scanpix
GRANSKER:Michael Kirby, leder av undersøkelseskommisjonen som har gransket menneskerettighetene i Nord-Korea, fotografert under en pressekonferanse i Genève i Sveits mandag. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart