Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fra Kim Jong-un til Bashar al-Assad

FN: - Nord-Korea hjelper Syria med å få kjemiske våpen

Ny FN-rapport viser bånd mellom diktator-regimene i Syria og Nord-Korea.

BOMBER OG DØD: Røyken stiger opp over himmelen til det beleirede området Øst-Ghouta, like utenfor hovedstaden Damaskus i forrige uke. Det var da at de voldsomme angrepene mot det opposisjonskontrollerte området startet. Mer enn 500 sivile syrere er drept siden da. Foto: Ammar Suleiman / Afp / Scanpix
BOMBER OG DØD: Røyken stiger opp over himmelen til det beleirede området Øst-Ghouta, like utenfor hovedstaden Damaskus i forrige uke. Det var da at de voldsomme angrepene mot det opposisjonskontrollerte området startet. Mer enn 500 sivile syrere er drept siden da. Foto: Ammar Suleiman / Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea har sendt utstyr til Syria som kan ha blitt brukt for å lage kjemiske våpen, ifølge en ny FN-rapport, skriver BBC, The New York Times og en rekke andre medier.

Rapporten er ennå ikke publisert, men skal dokumentere rundt 40 urapporterte skipsforsyninger mellom de to versting-regimene i årene 2012 til 2017.

Lastet med rør og ventiler

Skipene var lastet med materiale som tålte syre, rør og ventiler. I tillegg skal det ha blitt observert nord-koreanske rakettspesialister på syriske våpensentre, ifølge BBC.

FRYKTER KJEMISK ANGREP: Så seint som søndag fikk sykehus i den opprørskontrollerte bydelen Douma i Øst-Ghouta inn 21 pasienter som de fryktet var blitt utsatt for et kjemisk angrep. Den lille jenta på bildet er en av dem. Det syriske regimet benekter at de bruker kjemiske våpen. Foto: Hasan Mohamed / Afp / Scanpix
FRYKTER KJEMISK ANGREP: Så seint som søndag fikk sykehus i den opprørskontrollerte bydelen Douma i Øst-Ghouta inn 21 pasienter som de fryktet var blitt utsatt for et kjemisk angrep. Den lille jenta på bildet er en av dem. Det syriske regimet benekter at de bruker kjemiske våpen. Foto: Hasan Mohamed / Afp / Scanpix Vis mer

Det syriske Assad-regimet har gjentatte ganger blitt beskyldt for å ha brukt kjemiske våpen i den over over seks år lange borgerkrigen, noe Assad-styret benekter. Igjen og igjen.

Så seint som søndag ble regimet beskyldt for å ha brukt kjemiske våpen i sin voldsomme krigføring mot det opposisjonskontrollerte Øst-Ghouta.

Hva er anklagene?

Nord-Korea er under internasjonale sanksjoner på grunn av sitt atomvåpenprogram.

Likevel skal FN-rapporten vise at verdens mest lukkede land, Nord-Korea, har sendt ulovlige forsyninger til Syria, skriver BBC som har lest rapporten.

MASSIVE ANGREP: Innbyggerne i det opprørskontrollerte området Øst-Ghouta har snart i to uker levd under massive bombeangrep. Her er en to og et halvt år gammel gutt, Mohammed Malas, som er på sykehus til behandling etter å ha blitt skadd av en av bombene. Foto: Ammar Suleiman / Afp / Scanpix
MASSIVE ANGREP: Innbyggerne i det opprørskontrollerte området Øst-Ghouta har snart i to uker levd under massive bombeangrep. Her er en to og et halvt år gammel gutt, Mohammed Malas, som er på sykehus til behandling etter å ha blitt skadd av en av bombene. Foto: Ammar Suleiman / Afp / Scanpix Vis mer

Som takk har det syriske regjeringsbyrået The Scientific Studies and Research Center (SSRC) ha betalt Nord-Kora via en rekke underselskaper.

Nord-koreanerne som har blitt observert i Syria blir av det syriske regimet omtalt som sportstrenere og atleter.

FN-talskvinnen Stéphane Dujarric vil ikke kommentere om rapporten vil bli offentliggjort eller ikke:

- Beskjeden til alle medlemsstater er at de har et ansvar for å påse at alle sanksjonene etterfølges og opprettholdes, sier hun til The New York Times.

Påvist bruk av kjemiske våpen

Fredspris-vinner-organisasjonen OPCW - The Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons - har tidligere påvist at det har blitt brukt saringass i den opprørskontrollerte byen Khan Sheikhoun, i Idlib, i april i fjor. Her døde mer enn 80 mennesker.

Det ble også påvist bruk av kjemiske våpen i Ghouta i 2013, der mer enn 1400 mennesker ble drept.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!