Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KAMPEN OM ALEPPO:

FN: - Øst-Aleppo risikerer å bli «en gigantisk grav»

Minst et 20-tall sivile syrere ble drept da de forsøkte å flykte fra Øst-Aleppo i går.

MER DØD: I går flyktet enda flere sivile syrere fra Øst-Aleppo, som har vært beleiret siden juli. Men minst 26 mennesker, inkludert sju barn, kom aldri ut av bydelen sin i live. De ble drept under flukten, etter å ha blitt skutt på av syriske regjeringsstyrker. Bildet er fra en video som De hvite hjelmene har laget. Foto: Afp / Scanpix 
MER DØD: I går flyktet enda flere sivile syrere fra Øst-Aleppo, som har vært beleiret siden juli. Men minst 26 mennesker, inkludert sju barn, kom aldri ut av bydelen sin i live. De ble drept under flukten, etter å ha blitt skutt på av syriske regjeringsstyrker. Bildet er fra en video som De hvite hjelmene har laget. Foto: Afp / Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampen om kontrollen over den østlige delen av Aleppo fortsetter. Syriske og russiske fly bomber de opposisjonskontrollerte delene av Øst-Aleppo døgnet rundt, ifølge innbyggere.

Innbyggerne står i fare for å bli utryddet. Klokka tikker for den beleirede bydelen, og vinteren er på vei, sier en FN-utsending i FNs sikkerhetsråd, ifølge Al Jazeera.

- Massakre

DREPT PÅ FLUKT: Minst 26 mennesker ble drept da de forsøkte å flykte fra Øst-Aleppo i går tidlig. Nå frykter både FN og Frankrike enda verre massakrer. Foto: Afp / Syrian Civil Defence / Scanpix 
DREPT PÅ FLUKT: Minst 26 mennesker ble drept da de forsøkte å flykte fra Øst-Aleppo i går tidlig. Nå frykter både FN og Frankrike enda verre massakrer. Foto: Afp / Syrian Civil Defence / Scanpix  Vis mer

Siden helga har titusenvis av mennesker flyktet ut av områdene som har vært beleiret siden juli. I går ble et sted mellom 26 og 45 sivile mennesker drept da de flyktet fra sine hjem. Minst sju av de drepte var barn. Tallene spriker og situasjonen er svært uoversiktlig.

- I dag var det enda en massakre, og jeg så det, sier Aref al-Aref, en sykepleier og fotograf, øst i byen.

- Klokka 06.30 kom de flyktende menneskene. Så ble de beskutt mens de gikk i gatene. Det var virkelig så grusomt, fortsetter al-Aref ifølge Al Jazeera.

- Vi trygler dere

FN-utsendingen til Syria, Stephen O'Brien, sier at han frykter at Aleppo blir «en gigantisk grav» nå, da regjeringsstyrker og ulike militsgrupper går inn i Øst-Aleppo med mål om å få kontroll på hele området. De militære har hjelp fra oven, der syriske og russiske fly bomber det opposisjonskontrollerte området.

Syriske regjeringsstyrker og militsgrupper har tatt kontroll over mer enn en tredel av det opprørskontrollerte Øst-Aleppo siden helga.

- For menneskehetens skyld: Vi trygler dere om å gjøre alt dere kan for å beskytte de sivile og la oss få tilgang til den beleirede delen av Aleppo før den blir en gigantisk grav, sa O'Brien i FNs sikkerhetsråd i går.

- Verste siden 2. verdenskrig

Frankrike advarte i Sikkerhetsrådet om at Aleppo kan oppleve den verste massakren siden andre verdenskrig, ifølge The Independent.

- Frankrike og våre partnere kan ikke være stille når vi vet at en av de største massakrene mot sivilbefolkningen siden 2. verdenskrig kan skje, sier Frankrikes ambassadør til FN, Francois Delattre.

Russland er av en helt annen oppfatning av hva som nå pågår i Aleppo, og mener selv de er med på å «frigjøre» området.

- Halvparten av området i deler av det østlige Aleppo er okkupert av militante de siste årene, og har nå blitt frigitt, sa talsmannen for Russlands forsvarsdepartement, Igor Konashenkov, ifølge The Independent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!