FN: - Steng Guantanamo og hemmelige fengsler

Torturkomité krever slutt på seksuell ydmykelse, drukningstrusler og bruk av hunder. I går prøvde fire fanger å begå selvmord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): FNs komité mot tortur la i dag fram sin rapport om USAs behandling av fanger i «krigen mot terror» sett opp mot FN-konvensjonen som meisler ut regler på området.

- USA bør slutte med all fangeoppbevaring på Guantanamo Bay og stenge fengselsanlegget, skriver komitéen, som består av 10 uavhengige eksperter.

Samtidig peker FN på påstandene om at USA også har flere hemmelige fengsler i utlandet, ifølge nyhetsbyåret AP.

Frykter hemmelig fangetortur

- USA bør forsikre seg om at ingen holdes fanget i hemmelige anlegg under deres kontroll og må offentliggjøre disse fengslenes eksistens, hvilken autoritet de har blitt opprettet under, og på hvilken måte fanger har blitt behandlet, mener torturekspertene.

I den 11 sider lange rapporten uttrykker komiteen stor bekymring for at fanger har blitt holdt fengslet i stadig forlengede perioder, uten tilstrekkelig rettssikkerhet og uten noen juridisk vurdering av hvorvidt fengsling er berettiget.

Tidligere i mai møtte representanter for amerikanske myndigheter på en høring foran torturkomiteen, der de måtte svare på spørsmål om Washingtons svært vage definisjon på tortur, og ekstremt brutale avhørsmedtoder blant annet i Abu Ghraib, Irak, Afghanistan og altså på Guantanamo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer