Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN: - Steng Guantanamo og hemmelige fengsler

Torturkomité krever slutt på seksuell ydmykelse, drukningstrusler og bruk av hunder. I går prøvde fire fanger å begå selvmord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): FNs komité mot tortur la i dag fram sin rapport om USAs behandling av fanger i «krigen mot terror» sett opp mot FN-konvensjonen som meisler ut regler på området.

- USA bør slutte med all fangeoppbevaring på Guantanamo Bay og stenge fengselsanlegget, skriver komitéen, som består av 10 uavhengige eksperter.

Samtidig peker FN på påstandene om at USA også har flere hemmelige fengsler i utlandet, ifølge nyhetsbyåret AP.

Frykter hemmelig fangetortur

- USA bør forsikre seg om at ingen holdes fanget i hemmelige anlegg under deres kontroll og må offentliggjøre disse fengslenes eksistens, hvilken autoritet de har blitt opprettet under, og på hvilken måte fanger har blitt behandlet, mener torturekspertene.

I den 11 sider lange rapporten uttrykker komiteen stor bekymring for at fanger har blitt holdt fengslet i stadig forlengede perioder, uten tilstrekkelig rettssikkerhet og uten noen juridisk vurdering av hvorvidt fengsling er berettiget.

Tidligere i mai møtte representanter for amerikanske myndigheter på en høring foran torturkomiteen, der de måtte svare på spørsmål om Washingtons svært vage definisjon på tortur, og ekstremt brutale avhørsmedtoder blant annet i Abu Ghraib, Irak, Afghanistan og altså på Guantanamo.

- Noen avhørsteknikker har resultert i døden for enkelte fanger, og de lite konkrete retningslinjene styrkene handler etter har ført til alvorlig mishandling av fanger, konstaterer FN i den ferske rapporten etter høringen.

VIL HA BORT ALLE UTENLANDSKE FENGSLER: FN støtter opp om menneskerettighetsorganisasjonene som mener at det foregår umenneskelig behandling av personer som sitter fengslet uten dom, på Guantanamo-basen på Cuba eller i hemmelige fengsler andre steder. Foto: SCANPIX/REUTERS
VIL HA BORT ALLE UTENLANDSKE FENGSLER: FN støtter opp om menneskerettighetsorganisasjonene som mener at det foregår umenneskelig behandling av personer som sitter fengslet uten dom, på Guantanamo-basen på Cuba eller i hemmelige fengsler andre steder. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

- Må straffeforfølge torturister

Samtidig får USA klar beskjed om å etterforske brudd på internasjonal lov også blant de amerikanske styrkene i Irak og Afghanistan, og straffe de skyldige.

Rapporten spesifiserer blant annet seksuell ydmykelse, drukningstrusler og bruken av hunder for å skape frykt som noen av metodene det må bli slutt på.

Amerikanske myndigheter har foreløpig ikke kommentert rapporten.

Kollektivt selvmordsforsøk 

Den krystallklare konklusjonen fra FN kom samme dag som det ble kjent at fire av fangene på Guantanamo i går prøvde å ta selvmord.

Tre menn prøvde ifølge Reuters å ta overdose av medisiner de hadde hamstret, mens den siste ville henge seg. Da fangevoktere kom til for å forhindre forsøket, ble de overfalt av andre fanger.

Selvmordene mislyktes, og alle de involverte fangene blir nå flyttet til den famøse maksimumssikkerhet-delen av basen.

FN: - Steng Guantanamo og hemmelige fengsler

Guantanmo Bay har blitt kraftig kritisert av humanitære organisasjoner, de største mediene i USA, og etter hvert også av amerikanske politikere. I mars sendte 250 leger et brev til amerikanske myndigheter for å protestere blant annet mot den oppsiktsvekkende tvangsforingen av sultestreikende fanger, utført gjennom nesa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling