SYRIA-KRITIKK: FNs høykommisær for menneskerettigheter, Navi Pillay, var i dag i det europeiske FN-hovedkvarteret i Geneve. Her sa hun at situasjonen i Syria kan kalles borgerkrig.   Foto: Denis Balibouse/REUTERS
SYRIA-KRITIKK: FNs høykommisær for menneskerettigheter, Navi Pillay, var i dag i det europeiske FN-hovedkvarteret i Geneve. Her sa hun at situasjonen i Syria kan kalles borgerkrig. Foto: Denis Balibouse/REUTERSVis mer

FN: - Syria er i borgerkrig

- Syriske styresmakter bør tiltales for forbrytelser mot menneskeheten, sier FNs menneskerettssjef Navi Pillay.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen kan karakteriseres som borgerkrig, mener FNs menneskerettssjef.

- Mange flere enn 4000 er drept, sa Navi Pillay ifølge Associated Press (AP).

Spådde borgerkrig Tidligere denne måneden ble det spekulert i om borgerkrig var nært forestående.

Syria kan være på vei inn i borgerkrig, mente en norsk syriaekspert.

- At regimet til president Bashar al-Assad selv med brutale midler ennå ikke har klart å slå ned opprøret, tyder på at opprøret har god grobunn, sa Per Christian Gundersen, kommandørkaptein og tilknyttet Forsvarets høyskole, til Dagbladet.

- Landet kan derfor være på vei inn i borgerkrig, påpekte han, men understreket at det er vanskelig å spå om hva som vil skje framover.

Nå sier altså FN at de mener det er borgerkrig i landet.

33 drept denne uka Mandag denne uka hadde også Den arabiske liga fått nok. Hvis ikke Syria sa ja til å slippe inn internasjonale observatører i løpet av kort tid, vil de bli utsatt for en rekke sanksjoner fra Den arabiske liga, som Syria inntil nylig var medlem i.

To dager senere ble sanksjoner innført, siden president Bashar al-Assad fortsatt nektet arabiske observatører å komme til landet for å undersøke uroen som har kostet flere tusen mennesker livet.

Over 4000 har altså mistet livet siden opprøret startet. Denne uka kom det nok en gang dystre rapporter: Minst 33 var drept i nye sammenstøt mellom sikkerhetsstyrkene og aktivister.

Krisemøte i morgen Demonstrasjonene mot det syriske regimet startet i midten av mars, og landet har siden vært preget av uro.

Regimet har slått hardt ned mot demonstrantene, og EU og USA har innført sanksjoner mot president Bashar al-Assad og hans regime.
Også Den arabiske liga har reagert kraftig og truer Syria med sanksjoner, skriver NTB.

Til reportere i Geneve i dag, sa Pillay at bevisene som er avdekket om hvordan de syriske sikkerhetsstyrkene turer fram i landet, bekrefter hennes oppfatning om at syriske styresmakter bør tiltales for forbrytelser mot menneskeheten.

I morgen skal det holdes et krisemøte om situasjonen i landet.