DISSE KOM UT: Dette bildet ble tatt 4. februar i år, og viser et italiensk skip med konteinere fra Syria. Foto: AFP / FILIPPO MONTEFORTE / NTB scanpix
DISSE KOM UT: Dette bildet ble tatt 4. februar i år, og viser et italiensk skip med konteinere fra Syria. Foto: AFP / FILIPPO MONTEFORTE / NTB scanpixVis mer

FN: - Vi får ikke hentet ut de siste 16 konteinerne med kjemiske våpen før borgerkrigen er over

Umulig å få dem ut av Damaskus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sigrid Kaag, den tyske FN-diplomaten som leder arbeidet med å ødelegge de kjemiske våpnene i Syria, får ikke ut de siste 16 konteinerne med farlige kjemiske stoffer fra det krigsherjede landet.

Kaag møtte i går pressen, og la ikke skjul på at FN har store problemer med å få ut og destruert de kjemiske våpnene fra Syria.

- De siste 16 konteinerne med kjemiske våpen er i et område like ved Damaskus som for tiden ikke er tilgjengelig, sier Kaag.

Gass Hun bekrefter overfor nyhetsbyrået AP at konteinerne inneholder åtte prosent av Syrias beredskapslager av kjemiske våpen.

- I konteinerne er det materiale til å produsere den dødelige nervegassen sarin, samt andre farlige kjemiske stoffer, bekrefter Sigrid Kaag.

Et dansk og et norsk militærskip ligger klart i den syriske havnebyen Latakia, og skal etter planen frakte de kjemiske våpnene bort fra det borgerkrigsherjede landet.

- Det vil ta mindre enn en arbeidsuke å pakke de farligste kjemikaliene i fem konteinere, og resten av de kjemiske stoffene i elleve konteinere, sier Sigrid Kaag.

- Global jihad Den tyske diplomaten bekrefter at væpnede opposisjonsgrupper har tatt kontroll over et område hvor kjemiske våpen har blitt lagret.

- Global jihad har kommet til Syria, og slike væpnede grupper har kontroll over blant annet et område hvor det tidligere ble oppbevart kjemiske våpen, sier Sigrid Kaag.

Hun understreker at det er satt i gang tiltak, og at deler av det kjemiske materialet som ikke er fraktet ut, nå oppbevares trygt.

Humanitær katastrofe Syrerne gjennomlever en borgerkrig som har ført til den største humanitære katastrofen etter andre verdenskrig, med rundt 6,5 millioner mennesker på flukt fra sine hjem, enten i utlandet eller inne i landet.

Transporten av kjemiske våpen ut av Syria startet i januar. Den norske fregatten KNM «Helge Ingstad» har deltatt som eskorte.

Norge tilbød i midten av oktober i fjor sin støtte til arbeidet med å destruere Assad-regimets lagre av kjemiske våpen, men Norge sa nei til å destruere våpnene - angivelig fordi vi ikke er i stand til det.

PROBLEMER:  FNs spesialkoordinator for kjemiske våpen i Syria, Sigrid Kaag, har problemer med å få ut de kjemiske våpnene fra Syria.  - Vi må få ut 16 containere som inneholder farlige kjemiske stoffer, sier den tyske diplomaten.  Foto: Bebeto Matthews, AP
PROBLEMER: FNs spesialkoordinator for kjemiske våpen i Syria, Sigrid Kaag, har problemer med å få ut de kjemiske våpnene fra Syria. - Vi må få ut 16 containere som inneholder farlige kjemiske stoffer, sier den tyske diplomaten. Foto: Bebeto Matthews, AP Vis mer

I april ble det avslørt at Syrias president Bashar al-Assad trolig har brukt kjemiske våpen mot sivile.

- Klor og ammoniakk - Vi har utvetydig bevist at regimet har brukt klor og ammoniakk mot sivile de siste to-tre ukene, sa den britiske eksperten Hamish de Bretton-Gordon til den britiske avisa Daily Telegraph.

Frankrike og USA har tidligere påstått at syriske regjeringsstyrker kan ha brukt industrikjemikalier.

USA øket i går for øvrig presset mot Syrias regjering, og har innført sanksjoner mot høytstående syriske tjenestemenn, en russisk bank og statlige oljeraffinerier, melder NTB.

Nye sanksjoner De nye sanksjonene er rettet mot seks tjenestemenn knyttet til president Bashar al-Assads regjering. Assads strategiske rådgiver, brigader Bassam al-Hassan, er blant de seks, opplyser det amerikanske finansdepartementet.

Den russiske Tempbank og bankens administrerende direktør Mihail Gagloev er også omfattet av sanksjonene, fordi banken skal ha skaffet til veie millioner av dollar og ytt finansielle tjenester til Syrias regjering, skriver NTB.

Sanksjonene forbyr amerikanske selskaper og borgere å gjøre forretninger med selskapene og personene som er pekt ut, og alle midler de rammede har i USA blir fryst. Nesten 200 selskaper og personer omfattes nå av de amerikanske Syria-sanksjonene.