Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN: - Vi kan stoppe den globale oppvarmingen

Slik vil de gjøre det:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uken kommer FNs klimapanel (IPCC) med en detaljert plan om hvordan kloden kan reddes fra de katastrofale problemene som kommer med den globale oppvarmingen.

I en kortversjon av rapporten som The Guardian har fått tak i, slås det fast at oppvarmingen kan stanses.

Med dagens teknologi og kunnskap kan vi redusere klimagassutslippene så mye at vi kommer unna med en temperaturøkning på 2-3 C, verden over.

For å få til dette må imidlertid myndighetene verden over tvinge industri og privatpersoner til å handle heter det i rapporten.

- Og det må skje fort.

Jens får støtte

Rapporten gir Jens Stoltenberg rett i at den beste måten å begrense utslippene på er å bidra til kutt i fattige land.

Her er det mye å spare på enkle tiltak som mer miljøvennlig gruvedrift.

KAN STOPPES: Den tredje FN-rapporten om klima i år, slår fast at vi har muligheten til å stoppe den globale oppvarmingen. Foto: Eystein Hanssen / SCANPIX
KAN STOPPES: Den tredje FN-rapporten om klima i år, slår fast at vi har muligheten til å stoppe den globale oppvarmingen. Foto: Eystein Hanssen / SCANPIX Vis mer

I tillegg må vi kutte innen energi, transport, bygg, landbruk, industri og avfallshåndtering.

- Myndigheter, industri og privatpersoner må dra sammen for at vi skal klare å stabilisere klimaet, sier Rachel Warren fra Cambridge University, en av bidragsyterne til rapporten.

Ny avtale

Rapporten, som er den tredje fra IPCC i år, skal legges fram i Bangkok på fredag.

De tidligere rapportene har omhandlet klimaendringene og hvilke konsekvenser vi kan forvente oss, denne rapporten ser på hvordan og hvor mye vi kan kutte.

De tre rapportene er ment å danne grunnlaget for forhandlinger om en ny internasjonal avtale som skal erstatte Kyoto-avtalen.

Forskere og politikere, som må godkjenne rapporten før den offentliggjøres, jobber nå med den endelige ordlyden.

Dette første til store konflikter da den forrige rapporten ble offentliggjort tidligere denne måneden. Rapporten ble forsinket, og en rekke forskere gikk i protest mot det de så på som politisk innblanding.

Vi kan fort få tilsvarende situasjoner denne uken. Hvordan myndigheter verden over sammen skal få ned klimautslippene er et betent spørsmål.

Blant annet har USA drevet lobby for å søke løsninger i ny avansert teknologi. De har foreslått å sette opp store solreflekterende speil i atmosfæren som skal blokkere for innkommende solstrålingen. Rapporten avskriver imidlertid dette som \'svært spekulativt\' og det mener dette kan få uante konsekvenser.

Energieffektivitet

Rapporten sier at teknologien må tilpasses den enkelte region. Men over hele jorden er det viktig med teknologi som er energieffektiv.

Vi må bruke mer fornybar energi og biologisk drivstoff, samt kjernekraft. Dessuten mer teknologi som fanger opp karbondioksidutslipp fra kraftanlegg og lagrer dette under jorden.


Industrien er den sektoren hvor det kan kuttes mest.
Det er likevel vanskelig fordi implementeringen av mange av de mulige tiltakene er dyre, og det krever at landets myndigheter setter strenger krav.

Til tross for at det har vært mye fokus på transport, med hybridbiler og biodrivstoff, er dette den sektoren hvor utslippene øker mest.

Mye kan gjøres med nye typer miljøvennlige drivstoff, bedre kollektivtransport vil også ha god virkning.

- Med dagens teknologi, ny teknologi og ny politikk, kan vi få til dette. Men det kan hende at vi ikke vil ha så stor vekst. Hvis noen må sykle til jobben, i stedet for å kjøre, kan det hende at de ikke er så produktive, sier en av forskerne bak rapporten Geoffrey Levermore.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media