Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN: 250 000 flere kan flykte fra Mosul

Harde kamper om den irakiske byen.

FLYKTNINGER: Flyktninger fra Mosul i kø for fyringsolje i en FN-drevet leir i Syria. Foto: Delil Souleiman / AFP / NTB Scanpix
FLYKTNINGER: Flyktninger fra Mosul i kø for fyringsolje i en FN-drevet leir i Syria. Foto: Delil Souleiman / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptil en kvart million flere irakere kan komme til å flykte fra Mosul idet kampene flytter seg vestover i den irakiske storbyen, advarer FN.

FNs høykommissær for flyktninger og andre organisasjoner forbereder seg på å håndtere en ny stor bølge av internt fordrevne irakere, opplyser UNHCRs talsmann Matthew Saltmarsh fredag.

Årsaken er muligheten for at et stort antall mennesker legger ut på flukt i den siste fasen av irakiske styrkers militæroffensiv mot IS i det vestlige Mosul.

Så mange som en kvart million mennesker kan bli fordrevet når kampene trappes opp i delene av byen som fortsatt er IS-kontrollert. Det anslås at rundt 750 000 sivile bor vest i Mosul.

- En stor befolkning er fanget i det vestlige Mosul, og vi er selvfølgelig ekstremt urolige for deres velferd, sier Saltmarsh.

Fra før har over 161 000 mennesker flyktet fra byen siden storoffensiven mot IS startet 17. oktober i fjor. Nesten 30 000 har kunnet vende hjem siden irakiske soldater nylig gjenerobret de østlige delene av byen.

Det tok tre måneder med voldsomme kamper for irakiske soldater og regjeringstro milits, med luftstøtte fra den USA-ledede koalisjonen, å bekjempe IS i øst. Men det ventes at kampen om resten av byen, som ligger på vestbredden av Tigris og huser gamlebyens trange gater, vil bli enda blodigere.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling