FN: 6500 døde på Sri Lanka

50 000 sivile fortsatt innesperret i kampsonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

India har sendt en høytstående delegasjon til Colombo for å presse Sri Lanka til å innstille kamphandlingene mot Tamiltigrene og redde tusener av innesperrede sivile.

Det er ikke kjent hva som ble drøftet på møtet med president Mahinda Rajapakse fredag, men India gjorde det klart at delegasjonen dro til Sri Lanka for å sette søkelyset på den desperate situasjonen for anslagsvis 50.000 mennesker som er sperret inne i krigssonen.

- Denne drepingen må ta slutt. Sri Lankas regjering har et ansvar for å beskytte sine egne sivile, og LTTE må stanse sitt barbariske forsøk på å holde de sivile som gisler, sier den indiske utenriksministeren, Pranab Mukherjee.

En talsmann for Sri Lankas regjering innrømmer at det internasjonale presset for en våpenhvile nå øker kraftig, men regjeringen har hittil avvist alle appeller om å stanse offensiven.

Avviste FN

Torsdag avviste den også en forespørsel fra FN om å få sende et humanitært team til krigsområdet, og den har tidligere nektet å motta en spesialutsending oppnevnt av den britiske statsministeren, Gordon Brown.

- Det ville ikke ha noe for seg å slippe hjelpeorganisasjoner inn i konfliktsonen fordi hæren allerede har en operasjon i gang for å redde sivile, sier forsvarsminister Gotabhaya Rajapakse.

Presset retter seg også mot Tamiltigrene. Både FN og andre har tryglet Tigrene om å gi opp den væpnede kampen for å unngå større sivile tap.

6.500 drept

Fredag ble det kjent at FN anslår at nesten 6.500 sivile er drept i krigshandlinger på Sri Lanka de siste tre månedene. 50.000 skal fortsatt være innesperret på geriljakontrollert område.

Tallene er å finne i en rapport som har sirkulert blant utenlandske diplomater på Sri Lanka de siste dagene, og som fredag ble gitt til nyhetsbyrået AP av en diplomat. FN selv har ikke villet offentliggjøre tallene.

Ifølge tallene fra FN-rapporten er 6.432 sivile drept etter at kampene ble trappet opp 20. januar, mens 13.946 er såret.

De siste fem dagene har om lag 95.000 sivile flyktet ut av krigssonen, men FN anslår at 50.000 fortsatt sitter fast i en liten enklave mellom en lagune og havet der det pågår harde kamper mellom regjeringsstyrker og Tamilgeriljaen.

FNs visegeneralsekretær for humanitære saker, Catherine Bragg, understreker at tallene er anslag og at FN ikke sitter på nøyaktige opplysninger om hvor mange som befinner seg i krigssonen.

Desperat situasjon

TV-bilder de siste dagene har vist groteske scener og en humanitær katastrofe for tusener av sivile som strever gjennom vannet for å slippe unna.

- Jeg så barn med dysenteri, underernærte kvinner og barn, sår som ikke er blitt stelt og folk som er kledd i filler de har hatt på seg i måneder, sier FNs øverste representant i landet etter et besøk ved krigssonen.

Den blodige borgerkrigen på Sri Lanka har vart siden 1983 og er blitt intensivert de siste månedene etter at myndighetene på øya startet en offensiv for å knuse den tamilske LTTE-geriljaen nordøst i landet.

Ingen amnesti for LTTE-leder

Sri Lankas regjering mener at den nå er på randen av å vinne en militær seier over Tamiltigrene, og insisterer på at de overgir seg.

Regjeringen utelukker også amnesti for LTTE-sjefen Velupillai Prabhakaran, som har ledet kampen for et eget hjemland for tamilene.

En talsmann for LTTE som overga seg til regjeringsstyrkene tidligere denne uka, sier at Prabhakaran fortsatt er i krigssonen og at han er fast bestemt på å kjempe til siste slutt sammen med sine gjenværende styrker.

Som andre toppledere i LTTE bærer også Prabhakaran med seg en blåsyretablett til bruk om han blir tatt til fange, men talsmannen mener at Prabhakaran kommer til å forsøke å rømme når alt håp er ute.

(©NTB)