FN: 80 000 yezidier har flyktet fra Sinjar-fjellet

Bare tusen igjen.

 SØRGER OVER FARS DØD:  Denne gutten fra minoritetsgruppen yezidi sørger over faren, som døde under fangenskapen på Sinjar-fjellet. Bildet er tatt onsdag ved grensepunktet Fishkhabor mellom Syria og Irak. Familiemedlemmer forteller at guttens 40 år gamle far døde under den lange marsjen mot frihet., FN sier i dag at 80 000 mennesker har kommet seg i sikkerhet - tusen er tilbake, mange utsultet og uttørket. Foto: Youssef Boudlal, Reuters/NTB Scanpix.
SØRGER OVER FARS DØD: Denne gutten fra minoritetsgruppen yezidi sørger over faren, som døde under fangenskapen på Sinjar-fjellet. Bildet er tatt onsdag ved grensepunktet Fishkhabor mellom Syria og Irak. Familiemedlemmer forteller at guttens 40 år gamle far døde under den lange marsjen mot frihet., FN sier i dag at 80 000 mennesker har kommet seg i sikkerhet - tusen er tilbake, mange utsultet og uttørket. Foto: Youssef Boudlal, Reuters/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er bare omkring 1 000 yezidier igjen på Sinjar-fjellet, opplyser FN-representanter i Irak. 80 000 skal ha klart å flykte de siste fem dagene, melder nyhetsbryået DPA.

Det er en talskvinne for FNs Irak-kontor (UNAMI) som kommer med opplysningen om de 1 000 gjenværende flyktningene.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) forteller til tyske DPA at svært mange har kommet seg vekk fra det ugjestmilde fjellet og ekstremistene i Den islamske staten i løpet av de siste fem dagene.

Natt til torsdag kom meldingen om at USA ikke lenger ser noe behov for å evakuere flyktninger fra Sinjar-fjellet i Nord-Irak.

Pentagon kom med uttalelsen etter at en gruppe amerikanske kommandosoldater hadde vært på lynvisitt der for å vurdere situasjonen, skriver NTB.

Sammen med kommandosoldatene, som Washington omtaler som militærrådgivere, var også en gruppe bistandsfolk fra U.S. Agency for International Development (USAID).

Mindre behov Konklusjonen de trekker er at behovet for å sette i gang masseevakuering ikke lenger er til stede.

- Teamets vurdering er at det er langt færre yezidier på Sinjar-fjellet enn tidligere fryktet, heter det i en kunngjøring fra Pentagon.

 BORT FRA BELEIRET FJELL:  En gruppe yesidier på vei bort torsdag i lastebil fra byen Sinjar ved foten av Sinjar-fjellet. Det er Kurdish People's Protection Units (YPG) som har satt opp en lastebilkolonne til flyktningeleiren Newrooz i al-Hasakah-provinsen i Syria. Foto: Rodi Said, Reuters/NTB Scanpix.
BORT FRA BELEIRET FJELL: En gruppe yesidier på vei bort torsdag i lastebil fra byen Sinjar ved foten av Sinjar-fjellet. Det er Kurdish People's Protection Units (YPG) som har satt opp en lastebilkolonne til flyktningeleiren Newrooz i al-Hasakah-provinsen i Syria. Foto: Rodi Said, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

- Yezidiene som fortsatt er der, har det bedre enn tidligere antatt, og de har fortsatt tilgang på mat og vann som vi har sluppet ned til dem, heter det videre.

- Basert på denne vurderingen er det langt mindre sannsynlig at det vil bli satt i gang evakuering, konkluderer Pentagon, som understreker at USA fortsatt vil forsyne flyktningene med humanitærhjelp, ifølge NTB, Reuters og AFP.

200 000 flyktninger i området Flyktningene på fjellet er beleiret av militante islamister fra opprørsgruppa Den islamske staten (IS - også kjent som ISIL), som har truet med å drepe dem dersom de ikke konverterer til islam.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) dreier det seg om titusenvis av flyktninger i området, flertallet av dem yazidier.

Rundt 200 000 mennesker søkt tilflukt i den selvstyrte kurdiske delen av Irak, mens 50 000 har flyktet til Syria.

(NTB)