Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN advarer mot flyktningkatastrofe i Kongo

Kampene mellom regjeringssoldater og opprørere øst i Kongo blusset søndag opp igjen. Minst 100.000 mennesker er på flukt og FN frykter katastrofe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele landsbyer er forlatt, og de fordrevne har verken mat eller husly, ifølge FN. Hjelpearbeidere når ikke fram til dem.

- Folk har ikke noe annet valg enn å flykte. Hvis ikke volden stanser øyeblikkelig, vil de massive forflytningene ha katastrofale følger for sivilbefolkningen. Det er for farlig å bringe inn hjelp nå, sier Jan Egeland, som er sjef for FNs humanitære operasjoner.

Råtnende lik

Militære observatører i området har sett minst ti nesten oppløste lik, og frontlinjen ser nå ut til å være sju kilometer nord for jordbruksbyen Kanyabayonga, opplyser en talskvinne for FN i Kongos hovedstad Kinshasa.

De som har flyktet, bor mellom Kanyabayonga og byen Lubero noen mil lenger nord. Mange har trolig søkt tilflukt i skogen for å slippe unna blodsutgytelsene. Sivilbefolkningen har tidligere måttet tåle de mest groteske overgrep under borgerkrigen i det afrikanske kjempelandet.

- Uoversiktlig

- Det ser ut til at minst 100.000 sivile fortsatt er på flukt, men situasjonen er så flytende at det er vanskelig å være presis, sier Patrick Lavand\'Homme, som leder FNs humanitære innsats i Nord-Kivu.

Han mener at så mange som 200.000 kan ha forlatt hjemmene sine etter at kampene brøt ut. FN har fått meldinger om at kongolesiske regjeringssoldater har trakassert og plyndret befolkningen.

Området øst i Kongo er rikt på gull og diamanter, og konflikten handler ikke minst om hvem som skal kontrollere de enorme naturrikdommene.

Kampene søndag foregikk i området hvor rivaliserende grupper støtte sammen nøyaktig en uke tidligere. Før helgen erklærte den Rwanda-støttede opprørsgruppen RCD-Goma at den hadde vunnet slaget og at regjeringssoldatene hadde flyktet nordover. RCD skulle i henhold til fjorårets fredsavtale vært integrert i regjeringshæren, men har igjen brutt ut fra de regulære styrkene. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media