FN FRYKTER KATASTROFE: FN varsler om fare for en ny sultkatastrofe i Nord-Korea på grunn av tørke som fører til enorm matmangel i år. Her ved Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: REUTERS/KCNA
FN FRYKTER KATASTROFE: FN varsler om fare for en ny sultkatastrofe i Nord-Korea på grunn av tørke som fører til enorm matmangel i år. Her ved Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: REUTERS/KCNAVis mer

FN advarer mot ny sultkatastrofe i Nord-Korea

På grunn av tørke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN varsler om fare for en ny sultkatastrofe i Nord-Korea på grunn av tørke som fører til enorm matmangel i år.

Nedbøren i 2014 var den laveste i de 30 årene det har vært ført statistikk, 40-60 prosent under nivået i 2013, og vannreservoarene er svært lave, sier FNs stedlige representant i Nord-Korea, Ghulam Isaczai.

- Vi er svært urolig for at tørken skal ramme landbruket hardt i år. Vi kan stå overfor en ny alvorlig situasjon med matmangel og kanskje sult. Det kommer til å bli et stort gap mellom behovet og det som er tilgjengelig, sier han.

Dersom værfenomenet El Niño fører til mer tørke i år, kan situasjonen i 2016 bli enda verre, advarte han.

Han sier at man normalt setter land til ris under vann flere uker før såingen. Men i år er det ikke noe vann, så bønder planter ris på tørr grunn. Uten drivstoff og utstyr og i mangel av et skikkelig irrigeringssystem forsøker mange å vanne med bøtter.

En sultkatastrofe på 90-tallet tok livet av så mange som en million nordkoreanere, enda mye hjelp kom fra internasjonale donorer.

Nå er mange motvillige til å gi på grunn av regimets restriksjoner på bistandsarbeidere og bekymring for landets atomprogram.

Men Isaczai ber donorene ikke gjøre bistanden politisk og heller se på de humanitære behovene.

(NTB)