FN advarer mot retur av Ilirida (3)

FNs helseadministrasjon i Kosovo anbefaler at tuberkulosesyke Ilirida Nimanaj (3) blir i Norge inntil behandlingen er ferdig. Dette er stikk i strid med hva statssekretær Einar Gelius i Kommunaldepartementet hevder og som UDI har brukt som grunn for å avslå Namanaj-familiens søknad om opphold i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kosovoalbanske Ilirida (3) og hennes mor Valbona Nimanaj er begge rammet av tuberkulose. Jenta er fortsatt under behandling ved Narvik sykehus.

UDI avslo familiens søknad om å få bli i Norge og viste til angivelige opplysninger fra helsedepartementet i Kosovo om at tilbudet til tuberkolosesyke er godt. Statssekretær Einar Gelius står fast på disse opplysningene.

- Fra alle hold er det blitt rapportert om at behandlingstilbudet for tuberkulose (i Kosovo) er godt, sier Gelius til avisa Framover.

Avviser påstand

Nå kommer dokumentasjonen som viser at UDI og Gelius tar feil. I et brev anbefaler FNs helseadministrasjon i Kosovo at Ilirida får bli i Norge inntil behandlingen er avsluttet.

- Gitt pasientens unge alder og hennes svekkede imunforsvar, mener jeg at hun ikke kan få den best mulige behandlingen dersom hun skulle få tilbakefall, skriver finnen Hanna Vuori som er nestleder i FNs Departementet for helse og sosial velferd i Kosovo.

I brevet heter det også at «Jeg vil anbefale at hun blir i Norge inntil hun er helt frisk».

Oppsiktsvekkende

Også norske eksperter har anbefalt at Ilirida og hennes familie får bli i Norge på grunn av etterbehandlingen for tuberkulose.

Blant disse er Statens Helseundersøkelse som på generelt grunnlag har uttalt at personer som fortsatt står på tuberkulosebehandling bør av medisinsk-faglige grunner ikke sendes tilbake før behandlingen er avsluttet.

Statsekretær Einar Gelius går kraftig ut mot Statens Helseundersøkelse i avisa Fremover.

- Mitt råd vil faktisk være i denne situasjonen at Statens helseundersøkelser selv reiser til Kosovo og undersøker situasjonen for å få et riktig bilde av den, sier han.

I brevet fra Vuori i Kosovo beskrives behandlingstilbudet som «gammeldags» og at tuberkulosesyke må regne med å bli på sykehuset i lang tid.

- Det lange sykeshusoppholdet som med all sannsynlighet vil vente henne (Ilirida) kan være skadelig for hennes psykososiale utvikling, heter det i brevet.

Politianmeldt

Brevet fra FN ble i går levert til Narvik politikammer som bevis i anmeldelsen av to saksbehandlere i UDI.

Det er Regnbuen Antirasistisk senter i Tromsø som har anmeldt de to for grov uforstand i tjenesten da de avslo Nimanaj-familiens søknad om å få bli i landet.

MÅ UT: Både mor Valbona og Ilirida Nimanaj på tre har tuberkolose, men må likevel ut av Norge.