Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN-ambassadør: 17 drept på Gazastripen, inkludert barn

Palestinas FN-ambassadør Riyad Mansour sier at 17 personer, inkludert barn under 16 år, er drept i sammenstøtene med israelske soldater på Gazastripen.

TÅREGASS: Israelske styrker sender beholdere med tåregass mot palestinerne som demonstrerte på Gazastripen fredag. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB scanpix
TÅREGASS: Israelske styrker sender beholdere med tåregass mot palestinerne som demonstrerte på Gazastripen fredag. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De planlagte demonstrasjonene fredag var ment som fredelige protester med krav om at palestinske flyktninger og deres etterkommere må få vende tilbake til sine tidligere hjem i Israel.

Men palestinere tente på bildekk og kastet brannbomber og stein mot grensegjerdet og de israelske soldatene. Soldatene svarte med å skyte gummikuler, skarpe skudd og tåregass mot demonstrantene.

Rundt 20 000 palestinere var ifølge Haaretz med på demonstrasjonene som foregikk flere steder på grensa mellom Gaza og Israel.

Etter at situasjonen forverret seg utover dagen, ba Kuwait om at FNs sikkerhetsråd skulle gå i hastemøte i New York fredag kveld.

- Israel er nødt til å overholde sin forpliktelser i henhold til internasjonale menneskerettigheter og humanitær lov. Dødbringende makt må kun anvendes som en siste utvei, sier FNs sjef for politiske saker, Tayé-Brook Zerihoun, under et møte i Sikkerhetsrådet natt til lørdag.

- Ethvert dødsfall vil bli grundig undersøkt av myndighetene, sier han ifølge Reuters.

Like før møtet sa Palestinas FN-ambassadør Riyad Mansour at blant de 17 drepte, var det barn under 16 år.

- Palestina betrakter Israels handlinger som en massakre på våre folk, sa Mansour.

Under FN-møtet vektla Zerihoun viktigheten i at sivile, og særlig barn, ikke rammes.

Allerede før demonstrasjonsstart, ble en bonde, 27-årige Omar Wahid Samur, drept like i nærheten av byen Khan Younis, på den sørlige Gaza-stripen, bekrefter det palestinske helseministeriet, ifølge Haaretz.

Palestinerne i Gaza gjør seg klare for den lenge planlagte og varslede «retur-marsjen», der palestinerne ønsker å markere at 1,3 millioner av innbyggerne i Gaza er palestinske flyktninger.

Markeringen skjer i forbindelse med at det i år er 70 år siden det palestinerne kaller al-Nakba, katastrofen, der et sted mellom 700 000 til 800 000 palestinere flyktet i forbindelse med at staten Israel skulle opprettes.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!