INGENTING Å FRYKTE:Prorussiske grupper angriper politistasjonen i den østlige byen Horlivka nær Donetsk i Ukraina i går. Sterkt overdrevne beretninger om undertrykkelse av etniske russere av ukrainske ekstremister og feilaktige meldinger om væpnet kamp mot etniske russere på Krim, er bare noen av virkemidlene russerne bruker i det FN omtaler som et spill for galleriet i en ny rapport. Foto: AFP/ Scanpix
INGENTING Å FRYKTE:Prorussiske grupper angriper politistasjonen i den østlige byen Horlivka nær Donetsk i Ukraina i går. Sterkt overdrevne beretninger om undertrykkelse av etniske russere av ukrainske ekstremister og feilaktige meldinger om væpnet kamp mot etniske russere på Krim, er bare noen av virkemidlene russerne bruker i det FN omtaler som et spill for galleriet i en ny rapport. Foto: AFP/ ScanpixVis mer

FN anklager russere i Ukraina for å spille redde

Etniske russere i Ukraina ikke er truet, og Moskvas frykt for dem er et spill for galleriet, melder ny FN-rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etniske russere i Øst-Ukraina har løyet om at de er under angrep for å rettferdiggjøre russisk innblanding i landet, slår en FN-rapport fast.

FNs visegeneralsekretær for menneskerettigheter, Ivan Simonovic, la fram rapporten i Genève tirsdag. Den slår fast at etniske russere i Ukraina ikke er truet, og at Moskvas frykt for dem er et spill for galleriet.

- Selv om det var noen angrep mot det etnisk russiske samfunnet, var disse verken systematiske eller utbredt, heter det i rapporten som er blitt laget etter at Simonovic har vært i Ukraina to ganger den siste måneden.

- Bilder fra Maidan-demonstrasjonene, sterkt overdrevne beretninger om undertrykkelse av etniske russere av ukrainske ekstremister og feilaktige meldinger om væpnet kamp mot etniske russere på Krim, ble systematisk brukt for å skape frykt og usikkerhet, hevder FN.

Det har pågått en aktiv propagandakrig mellom Moskva og Kiev i løpet av konflikten. Russerne har hevdet de er i sin rett til å beskytte russere også i utlandet, mens Ukraina og Vesten har hevdet at russernes frykt er sterkt overdrevet. (NTB)