Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jemen - verdens verste konflikt

FN anklager Saudi-Arabia for å stå bak krigsforbrytelser i Jemen

Nok en gang blir Jemen, Emiratene og Saudi-Arabia anklaget for krigsforbrytelser i kampene mot opprørere i Jemen.

PROTESTERER: En rekke gutter og jenter i Jemen demonstrerte utenfor FNs kontor i hovedstaden Sanaa, etter at minst 29 barn ble drept i en bombeeksplosjon tidligere denne måneden. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / Scanpix
PROTESTERER: En rekke gutter og jenter i Jemen demonstrerte utenfor FNs kontor i hovedstaden Sanaa, etter at minst 29 barn ble drept i en bombeeksplosjon tidligere denne måneden. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
FN-GRANSKNING: Kamel Jendoubi (t.h) er talspersonen for FNs ekspertgruppe i Jemen, og forteller om funnene deres på en pressekonferanse i dag. Foto: Salvatore Di Nolfi / Ap / Scanpix
FN-GRANSKNING: Kamel Jendoubi (t.h) er talspersonen for FNs ekspertgruppe i Jemen, og forteller om funnene deres på en pressekonferanse i dag. Foto: Salvatore Di Nolfi / Ap / Scanpix Vis mer

Voldtekt, tortur, forsvinninger og «fratakelse av retten til å leve» er blant krigsforbrytelsene de tre landene kan ha begått i løpet av drøye tre år med eskalerende kamper mot opprørerne i Jemen, ifølge FNs menneskerettsgranskere.

- Vi har rimelig grunnlag for å tro at regjeringene i Jemen, Emiratene og Saudi-Arabia er ansvarlige for brudd på menneskerettighetene, heter det i deres rapport.

Luftangrep dreper mest

I rapporten peker granskerne også på at krigsforbrytelser kan være begått av sjia-opprørerne i Jemen, som har kriget mot den saudi-ledede koalisjonen og jemenittiske regjeringen siden mars 2015. De anklages for tilfeldige pågripelser, tortur og rekruttering av barnesoldater.

FN-ekspertene har også sett på skadene fra luftangrepene fra den saudiledede koalisjonen, det stridsmiddelet som har krevd desidert flest menneskeliv i løpet av det siste året. Totalt har minst 6475 mennesker blitt drept i konflikten mellom mars 2015 og juni i år.

- Men tallet er trolig betydelig høyere, understreker FN-granskerne.

- Ikke selg våpen

FN-ekspertene ber det internasjonale samfunnet om å «la være å selge våpen som kan bli brukt i konflikten».

Tilsynelatende er dette en henvisning til land som Norge, USA og Storbritannia, som har solgt militært materiell til den saudiledede koalisjonen, og til Iran, som koalisjonen anklager for å væpne houthi-opprørerne i Jemen.

FN-granskerne fikk kun tilgang til deler av Jemen da de laget sin første rapport til FNs menneskerettsråd.

Tidligere har FN beskrevet Jemen som verdens verste humanitære krise, ettersom tre firedeler av landets befolkning på 20 millioner trenger humanitær hjelp. Krigen har rasert landets helsesystem, og dannet grunnlag for verdens største koleraepidemi i fjor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!