UPOPULÆR: FN beskyldes ifølge Bistandsaktuelt for å smugle våpen og landminer til opprørere i Sør-Sudan. Spesialutsending Hilde Frafjord Johnson får kraftig kritikk. Foto: AP / NTB scanpix
UPOPULÆR: FN beskyldes ifølge Bistandsaktuelt for å smugle våpen og landminer til opprørere i Sør-Sudan. Spesialutsending Hilde Frafjord Johnson får kraftig kritikk. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

FN anklages for våpensmugling. Hilde Frafjord Johnson henges ut som opprørsleder

- Hvorfor dreper hun folket i Sør-Sudan?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FN beskyldes ifølge Bistandsaktuelt for å smugle våpen og landminer til opprørere i Sør-Sudan.

Folk har i store demonstrasjoner i gatene i hovedstaden Juba vist sin misnøye med FN, og krevd at deres lokale leder Hilde Frafjord Johnson går av. Det er ungdomspartiet til regjeringspartiet Sudan Peoples Liberation Army som arrangerte demonstrasjonen.

Bitter krangel Sør-Sudan er verdens yngste stat, og ble selvstendig i 2011. Men landet har siden selvstendigheten i 2011 vært preget av en svak statsmakt og alvorlige etniske motsetninger - og over 10 000 mennesker antas drept i den langvarige uroen i landet.

Både sørsudanske regjeringsstyrker og opprørssoldater har begått alvorlige overgrep som kan karakteriseres som krigsforbrytelser, sier menneskerettsorganisasjonen HRW.

Uroen har for en stor del sin bakgrunn i en voldsom indre strid i regjeringspartiet SPLM. I juli i fjor ga president Salva Kiir sin visepresident Riek Machar sparken, og anklaget visepresidenten for å planlegge et statskupp.

De to er også ledere for Sør-Sudans største stammer, dinka og nuer, som ifølge NTB utgjør henholdsvis 35 og 15 prosent av befolkningen.

Norges tidligere utviklingsminister er utpekt til FNs spesialutsending til Sør-Sudan, og leder FN-operasjonen UNMISS.

«Hilde Frafjord Johnson - opprørsleder» Det voldelige opprøret startet da presidentens vaktstyrke skulle avvæpne soldater fra nuerstammen 15. desember i fjor. Soldater fra begge sider gikk løs på hverandre og på sivile, og opprøret spredte seg raskt.

KRITIKK: Det har vært store demonstrasjoner mot FN og Hilde Frafjord Johnson i Juba i helga. Foto: AFP / NTB scanpix
KRITIKK: Det har vært store demonstrasjoner mot FN og Hilde Frafjord Johnson i Juba i helga. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Bilder fra nyhetsbyrået AFP viser flere plakater der demonstrantene i Juba i klar tale viser hva de mener om Frafjord Johnsons innsats:

«Why Hilda kills people of South Sudan?»

«Why UNMISS import landmines?»

«Hilda F. Johnson - rebel commander»

«Down Hilda Johnson - go away»

Fant våpen i FN-biler Oversatt til norsk heter det altså på plakatene at Hilde Frafjord Johnson står bak drap på sørsudanere, at FN anklages for import av landminer, at Frafjord Johnson omtales som en opprørsleder - og at hun bes om å forsvinne.

De siste demonstrasjonene har ifølge Bistandsaktuelt sin bakgrunn i en hendelse der en FN-kolonne med lastebiler merket med «mat», nylig ble stoppet av regjeringssoldater på vei fra byen Rumbek til Bentiu.

KLAR TALE: Oversatt til norsk heter det altså på plakatene at Hilde Frafjord Johnson står bak drap på sørsudanere, at FN anklages for import av landminer, at Frafjord Johnson omtales som en opprørsleder - og at hun bes om å forsvinne. Foto: AFP / NTB scanpix
KLAR TALE: Oversatt til norsk heter det altså på plakatene at Hilde Frafjord Johnson står bak drap på sørsudanere, at FN anklages for import av landminer, at Frafjord Johnson omtales som en opprørsleder - og at hun bes om å forsvinne. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Det ble funnet våpen i lastebilene.

FN blånekter for at disse var tiltenkt opprørerne som støtter den avsatte, kuppmistenkte visepresidenten Riek Machar. Men FN innrømmer at de ikke fulgte sikkerhetsavtalen de har inngått med sørsudanske myndigheter, som sier at våpen ikke skal transporteres langs landeveien.

- Svært uheldig I en uttalelse fra UNMISS (pdf) sier generalmajor Delali Johnson Sakyi at våpnene var tiltenkt en nylig ankommet ghanesisk kontingent.

- La meg gjøre det helt klart: våpnene har aldri vært ment for noe annet enn å forsvare det sørsudanske folk. De har aldri vært tiltenkt noen andre enn den nyankomne ghanesiske kontingenten, det var også derfor vi gikk med på at lasten ble inspisert. Jeg vil også understreke at bildene som sirkulerer på nettet, som påstås å være av landminer, viser noe helt annet. De viser beholdere til gassmasker og respiratorer, sier generalmajor Sakyi.

Han sier det er svært uheldig at våpnene tross reglementet ble fraktet i bil - og ikke i fly, slik de skal. Sakyi skylder på en feil under pakking av lasten.

FNs hovedkvarter vil sende et team til Sør-Sudan for å finne ut hvordan denne feilen oppstp.

- For tette bånd Det er ikke første gang det er demonstrasjoner mot FN i Sør-Sudan, og ifølge BBC har sågar president Salva Kiir i januar beskyldt FN for å drive en parallell regjering til hans egen.

Han modererte senere disse uttalelsene etter et oppvaskmøte med nettopp Hilde Frafjord Johnson.

Bistandsaktuelt hevder Frafjord Johnson i mange år har hatt et tett forhold til den politiske eliten i landet, etter at hun var svært sentral under fredsforhandlingene mellom Sør-Sudan og nabolandet Sudan.

Hun har tidligere måttet tåle kritikk for at hun har for tette bånd og er for lite villig til å kritisere regjeringen. Hun har understreket FNs nøytralitet og avvist dette overfor Bistandsaktuelt.

Korthus som ramlet Hilde Frafjord Johnson sier at det hele bygger på tabber, misforståelser og aktiv ryktespredning.

- FN blir brukt som en syndebukk av begge sider i denne konflikten, og den som er leder for FN-operasjonen blir veldig lett skyteskive. Vi vil nå forsøke å roe dette ned, og har møter med begge sider for å oppklare situasjonen, sier hun til NRK

I januar ga hun et intervju til NTB der hun fortalte om de kaotiske siste månedene:

- Ingen så for seg at det ville gå så fort utforbakke. Det var som et korthus som ramlet sammen, sa hun.

Dagbladet har søkt FN og UNMISS for en kommentar fra Hilde Frafjord Johnson - så langt uten hell.

OMDISKUTERT: President Salva Kiir. Foto: Reuters / NTB scanpix
OMDISKUTERT: President Salva Kiir. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
PLANLA STATSKUPP? Tidligere visepresident Riek Machar. Foto: Reuters / NTB scanpix
PLANLA STATSKUPP? Tidligere visepresident Riek Machar. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer