FN-ansatte protesterer mot israelske overgrep

FN-ansatte fra 22 land, som jobber i de palestinske områdene, protesterer i et opprop mot det de kaller økende trakassering og vold fra israelske soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- FN-ansatte har de to siste årene blitt utsatt for stadig økende trakassering og vold fra israelske regjeringsstyrker, heter det i oppropet som er undertegnet av 64 hjelpearbeidere.

- Israel må ta de nødvendige steg for å få en slutt på trakassering, oppbanking av og drap på FN-ansatte, skriver hjelpearbeiderne.

Israels drap på den britiske FN-arbeideren Iain Hook i flyktningleiren Jenin på Vestbredden i november, og senere forsøk på å unnskylde dette, har satt sinnet i kok hos Hooks kolleger.

- Vi vil så sterkt vi kan fordømme den israelske hærens uforståelige handling mot en ubevæpnet mann, en mann som ble skutt i ryggen av en militær snikskytter, heter det videre.

Frykt og frustrasjon

Oppropet fra FNs ansatte i de palestinske områdene vekker oppsikt, og regnes langt på vei som enestående ettersom verdensorganisasjonen og dens ansatte gjør alt for ikke å bli oppfattet som partiske i konflikten.

Da to palestinske FN-ansatte ble drept tidligere i år ble det ikke skrevet noe tilsvarende opprop, men for mange av kollegene har frykten og frustrasjonen økt betydelig siden.

At tidligere krav til Israel om gransking og straffeforfølgelse av soldater som gjør seg skyldige i drap og overgrep ikke har ført fram, bidrar også til at FNs ansatte nå selv valgte å ta bladet fra munnen.

Annan-kritikk

FNs generalsekretær Kofi Annan krevde tirsdag også gransking etter at israelske styrker sprengte et av FNs matlagre på Gaza-stripen i lufta, og sa at han var «ekstremt bekymret» over hendelsen.

Over 500 tonn nødhjelp til en verdi av over 2 millioner kroner, som skulle deles ut blant drøyt 41.000 fattige palestinere i Jabalaya-leiren, gikk tapt under sprengningen.

FN-ansatte tryglet forgjeves om å få tømme lageret for mat før det gikk i lufta, men ble bryskt avvist av de israelske soldatene.

En talskvinne for den israelske regjeringshæren hevdet først at lageret ikke var merket, noe FN-talsmenn avviser. Ifølge dem var lagerbygningen merket med store flagg og skilter.

- FNs generalsekretær krever nok en gang at israelske myndigheter må leve opp til sine forpliktelser om å legge til rette for nødhjelpsarbeidet i de okkuperte palestinske områdene, sier en talsmann for Annan i New York.

FN-gjennomgang

FN hovedforsamling har denne uken sin årlige gjennomgang av resolusjonene knyttet til Midtøsten-konflikten.

Israel står tradisjonelt alene når det skal stemmes over resolusjonene, og kan neppe regne med støtte fra andre enn USA, Mikronesia og Marshall-øyene.

At israelske styrker nærmest daglig dreper ubevæpnede sivile i de okkuperte områdene, gjennomfører utenomrettslige henrettelser, raserer palestinske hus og olivenlunder og utvider de ulovlige bosettingene, bidrar ikke til å øke landets popularitet i FN.

Tirsdag ble en 70 år gamle palestinsk kvinne drept da israelske soldater åpnet ild mot en taxi utenfor Ramallah på Vestbredden.

Minst 1.693 palestinere og 668 israelere er drept siden opprøret mot israelsk okkupasjon begynte i september 2000.

(NTB-Nils-Inge Kruhaug):

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 528358713


Varnish cache server