Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN avbryter våpenkontrollen

WASHINGTON (NTB-AFP-AP): FN avbryter all våpeninspeksjon i Irak etter at president Saddam Hussein kastet ut de amerikanske våpenkontrollørene.- Sadam Hussein kan ikke bestemme hvem som skal være med i FNs inspeksjonsgruppe i Irak, sa en talskvinne for president Bill Clinton i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Denne irakiske handlingen er helt uakseptabel, sa talskvinnen Anne Luzzatto, etter at Saddam tidligere på dagen hadde bestemt at alle amerikanske våpeninspektører skulle kastes ut av landet.

Den irakiske lederen gikk ikke like langt som nasjonalforsamlingen, som hadde rådet ham til å legge samarbeidet med alle de internasjonale våpeninspektørene på is.

En ukes frist

Verken personell eller fly fra USA får ha tilknytning til kommisjonen, het det i en kunngjøring fra det irakiske Revolusjonsrådet onsdag. Amerikanerne fikk en frist på en uke til å forlate Irak.

Irakerne kommer videre til å be FN om at amerikanske fly ikke lenger skal brukes i rekognoseringsopppdrag over Irak.

«Risiko»

Både Frankrike og USA advarte Irak tidligere på dagen mot å bryte samarbeidet med inspektørene, som skal påse at Saddams regime ikke disponerer masseødeleggelsesvåpen. Den irakiske nasjonalforsamlingen foreslo tidligere i uka for Saddams revolusjonsråd at landet skal legge kontakten med våpeninspektørene på is. FN-kommisjonen ble opprettet etter at Irak ble drevet ut av Kuwait i 1991.

Risiko

Irak utsetter seg selv for risiko hvis landet ikke opprettholder samarbeidet med inspektørene, sa en talsmann for utenriksdepartementet i Paris. Han kom ikke nærmere inn på hvilken risiko han hadde i tankene.

Frankrike har tidligere arbeidet for å finne løsninger som på sikt kan fjerne de internasjonale sanksjonene mot Irak, mens USA og Storbritannia har vist en mer uforsonlig holdning.

- Frankrike deler bekymringene til sine partnere i Sikkerhetsrådet, sa den franske UD-talsmannen onsdag.

«Alvorlige følger»

Den amerikanske FN-ambassadøren Bill Richardson advarte irakerne mot «alvorlige følger» dersom de bryter kontakten med våpeninspektørene i FN-kommisjonen. Irak må respektere viljen i det internasjonale samfunn, sa han.

Nasjonalforsamlingen anbefalte et slikt brudd søndag etter at FNs sikkerhetsråd truet med å skjerpe sanksjonene overfor Irak.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!