FN avvist i Kosovo

Jugoslaviske myndigheter gir blaffen i internasjonal kritikk. I dag ble lederen for FNs krigsforbryterdomstol, Louise Arbour, stoppet på grensen til Kosovo. Samtidig fortsetter serberne angrepene mot landsbyer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Osse-leder utvist

Arbour ville granske omstendighetene rundt massakren i Racak.

Mens Arbour ble nektet adgang, fjernet serbiske politistyrker bevismaterialet. Alle de 45 likene i landsbyen sør i landet ble flyttet fra massegraven.

- Da jeg kom til tollgrensen, spurte jeg etter ansvarshavende. Jeg fikk bare snakke med en person som viste sitt militære nummer. Han fortalte meg at han bestemte, og at de visste hvem jeg var, sier Arbour til BBC.

Nå advarer Nato serberne mot å sabotere samarbeidet med krisforbryterdomstolen. To høytstående generaler fra Nato ankommer Beograd i kveld.

Luftangrep

Meldingen fra Nato er klar: Stopp nedslaktingen i Kosovo, eller forbered dere på luftangrep.

Også Russland protesterer mot Racak-massakren som krevde 45 liv før helga. Russerne oppfordrer de serbiske myndighetene til å samarbeide om en gransking av det som skjedde.

Blant ofrene i Racak ble det funnet en 12 år gammel gutt og en jente på 18 år.

- Russland fordømmer på det sterkeste de siste skyteepisodene i Kosovo. De jugoslaviske myndighetene må samarbeide med uavhengige, internasjonale eksperter, som er i gang med å granske alle forholdene rundt den tragiske hendelsen, sier den russiske utenriksministeren Igor Ivanov.

Serbiske politistyrker gikk likevel tidlig i dag nytt til angrep på landsbyen Racak. Politiet skjøt med kanoner, bombekastere og mitraljøser.

OSSE fordømmer

OSSE-observatører meldte senere i dag at det så ut til at serberne angrep flere landsbyer i regionen.

Og OSSEs faste råd i Wien vedtok i dag en sterk fordømmelse av Jugoslavia.

- Alt tilgjengelig materiale tyder på at mange av ofrene for denne grusomme handlingen ble brutalt drept. Denne siste voldshandlingen er det alvorligste tilbakeslag for OSSEs bestrebelser på å løse Kosovo-krisen etter at våpenhvileavtalen ble inngått 16. oktober, sier Norges OSSE-ambassadør Kai Eide til NTB.