HAR SØKT TILFLUKT:  Opp mot 13 000 flyktninger har søkt tilflukt ved UNMISS sine base ved flyplassen i hovedstaden Juba. Onsdagens angrep skjedde ved FN-basen i byen Akobo, hvor flyktninger også hadde søkt tilflukt. Foto: Scanpix/AFP PHOTO / UNMISS / Rolla Hinedi
HAR SØKT TILFLUKT: Opp mot 13 000 flyktninger har søkt tilflukt ved UNMISS sine base ved flyplassen i hovedstaden Juba. Onsdagens angrep skjedde ved FN-basen i byen Akobo, hvor flyktninger også hadde søkt tilflukt. Foto: Scanpix/AFP PHOTO / UNMISS / Rolla HinediVis mer

FN-base angrepet i Akobo i Sør-Sudan

Rebeller tvang seg inn på FN-basen for å angripe de sivile som skjulte seg der, ifølge FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i kveld ble UNMISS sin base i Akobo, nær grensa til Etiopia, angrepet av rebeller. FN bekrefter at folk har blitt drept, men vet ikke i hvilket omfang.

- Vår base i Akobo, i staten Jonglei, ble angrepet og vi har fått inn meldinger om døde. Men vi har ikke detaljene rundt det ennå, sier FNs Jan Eliasson på en pressekonferanse.

- Både sivile og FN-soldater Ifølge den sørsudanske avisen National Courier er både FN-soldater og sivile fra dinka-stammen drept i Akobo, etter den ble stormet av rebeller fra folkegruppen nuer.

- Det er nå kamper nær FN sin base i Akobo. Det ligger lik i gatene, skriver den sudanske avisen videre.

FN har ikke bekreftet at FN-soldater er drept, men sier at minst tre soldater er savnet.

UNMISS er FNs fredsbevarende styrke i Sør-Sudan, som har vært utplassert der siden 2011.

- Ungdommer fra stammen Nuer har ifølge meldinger tvunget seg inn i UMISS sin operasjonsbase for å nå de sivile på basen. UNMISS vil prøve å trekke ut de ubevæpnede styrkene fra Akobo, mens vi styrker basen med 60 soldater fra Malakal i morgen, skriver FN i en pressemelding.

Får ikke kontakt med basen Det er nå kveld i Sør-Sudan, de ligger noen timer foran Norge, og FN vil derfor vente til i morgen tidlig med å gå inn. Det har også vært vanskelig med telefonkontakt med basen i Akobo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De ble holdt en god stund, men vi har liten informasjon fordi vi mistet kontakt med dem i løpet av dagen. Det har forsinket arbeidet med å få dem ut. Først i morgen tidlig får vi bedre oversikt over det som har skjedd. Vi vet at angrepet er avsluttet og at de har rekoalisert over til en annen bygning. Vi vil prøve å få alle i sikkerhet i morgen tidlig, sier Frafjord Johnson til NTB torsdag kveld på telefon fra Sør-Sudan.

Det er ikke klart hva som har skjedd med alle de sivile som hadde søkt tilflukt ved basen, da FN-styrkene flyttet seg til et annet bygg.

Flere titalls tusen personer har søkt tilflukt ved FN-leirene i hovedstaden. Også rundt Akobo-basen har det samlet seg store grupper flyktninger. Det skal være disse som rebellene ville nå.

Trakk ut diplomater Under den eskalerende konflikten i landet de siste dagene, har opptil 500 personer blitt drept. Urolighetene startet på søndag, da Sør-Sudans president Salva Kiir gikk ut og sa at hans tidligere visepresident Riek Machar hadde gjort et kuppforsøk. Machar avviste påstanden.

Siden har det vært kamper i hovedstaden Juba og andre byer, og Norge og flere andre land har trukket sine folk ut av landet.

- Vi har ikke evakuert, men vi fraråder nordmenn fra å være der. Vi har et minimalt nærvær på den norske ambassaden nå. Og det er mange nordmenn som har reist ut, sier pressevakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet.

Innen onsdag har opprørere tatt over byen Bor, mens myndighetene meldte at det roen var gjenopprettet i hovedstaden Juba.

- Våre soldater har mistet kontrollen over Bor til Riek Machar sine styrker på onsdag, sa talsmann i den sørsudanske hæren Philip Aguer til nyhetsbyrået AFP.

Etnisk konflikt Det er fryktet at konflikten i Sør-Sudan kan velte over i en etnisk konflikt, da presidenten er fra dinka-folket mens visepresidenten, som har blitt anklaget for å stå bak kuppet, er nuer.

Også i dette tilfellet sier rapportene at rebeller fra nuer-stammen ønsket å angripe dinka-flyktninger på FN-basen.

Norske styrker Norge har totalt 17 utsendinger til den fredsbevarende FN-styrken UNMISS i Sør-Sudan. 15 av disse er nå i landet.

 FREDSBEVARENDE:  Sør-Sudan er verdens yngste stat, og siden den ble opprettet i 2011, har FN hatt fredsbevarende styrker i landet. Her ved en provisorisk flyktningeleir utenfor hovedstaden Juba 18. desember. Foto: Scanpix/EPA/JULIO BRATHWAITE/UNMISS/HANDOUT
FREDSBEVARENDE: Sør-Sudan er verdens yngste stat, og siden den ble opprettet i 2011, har FN hatt fredsbevarende styrker i landet. Her ved en provisorisk flyktningeleir utenfor hovedstaden Juba 18. desember. Foto: Scanpix/EPA/JULIO BRATHWAITE/UNMISS/HANDOUT Vis mer

- Ingen av de norske var involvert i dagens angrep. De befinner seg hovedsakelig i Juba, sier oberst Dag Aamoth i Forsvaret til Dagbladet.

Utenriksdepartementet har heller ikke fått meldinger om at andre nordmenn befinner seg i Akobo og har vært involvert i angrepet. Norsk folkehjelp bekrefter overfor Dagbladet at de ikke har personell i området. Heller ikke Leger uten grenser har norske ansatte i Akobo.

 ETINISK KONFLIKT:  Det har den siste tiden vært spent mellom de to største folkegruppene i Sør-Sudan; dinkaene og nuerene. President Salva Kiir er dinka, og gikk tidligere denne uken og sa at landet måtte ungå at landet går inn i en etnisk konflikt.Foto: Scanpix/REUTERS/Goran Tomasevic
ETINISK KONFLIKT: Det har den siste tiden vært spent mellom de to største folkegruppene i Sør-Sudan; dinkaene og nuerene. President Salva Kiir er dinka, og gikk tidligere denne uken og sa at landet måtte ungå at landet går inn i en etnisk konflikt.Foto: Scanpix/REUTERS/Goran Tomasevic Vis mer