FN-base angrepet i Akobo i Sør-Sudan

Rebeller tvang seg inn på FN-basen for å angripe de sivile som skjulte seg der, ifølge FN.

HAR SØKT TILFLUKT:  Opp mot 13 000 flyktninger har søkt tilflukt ved UNMISS sine base ved flyplassen i hovedstaden Juba. Onsdagens angrep skjedde ved FN-basen i byen Akobo, hvor flyktninger også hadde søkt tilflukt. Foto: Scanpix/AFP PHOTO / UNMISS / Rolla Hinedi
HAR SØKT TILFLUKT: Opp mot 13 000 flyktninger har søkt tilflukt ved UNMISS sine base ved flyplassen i hovedstaden Juba. Onsdagens angrep skjedde ved FN-basen i byen Akobo, hvor flyktninger også hadde søkt tilflukt. Foto: Scanpix/AFP PHOTO / UNMISS / Rolla Hinedi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere i kveld ble UNMISS sin base i Akobo, nær grensa til Etiopia, angrepet av rebeller. FN bekrefter at folk har blitt drept, men vet ikke i hvilket omfang.

- Vår base i Akobo, i staten Jonglei, ble angrepet og vi har fått inn meldinger om døde. Men vi har ikke detaljene rundt det ennå, sier FNs Jan Eliasson på en pressekonferanse.

- Både sivile og FN-soldater Ifølge den sørsudanske avisen National Courier er både FN-soldater og sivile fra dinka-stammen drept i Akobo, etter den ble stormet av rebeller fra folkegruppen nuer.

- Det er nå kamper nær FN sin base i Akobo. Det ligger lik i gatene, skriver den sudanske avisen videre.

FN har ikke bekreftet at FN-soldater er drept, men sier at minst tre soldater er savnet.

UNMISS er FNs fredsbevarende styrke i Sør-Sudan, som har vært utplassert der siden 2011.

- Ungdommer fra stammen Nuer har ifølge meldinger tvunget seg inn i UMISS sin operasjonsbase for å nå de sivile på basen. UNMISS vil prøve å trekke ut de ubevæpnede styrkene fra Akobo, mens vi styrker basen med 60 soldater fra Malakal i morgen, skriver FN i en pressemelding.

Får ikke kontakt med basen Det er nå kveld i Sør-Sudan, de ligger noen timer foran Norge, og FN vil derfor vente til i morgen tidlig med å gå inn. Det har også vært vanskelig med telefonkontakt med basen i Akobo.

- De ble holdt en god stund, men vi har liten informasjon fordi vi mistet kontakt med dem i løpet av dagen. Det har forsinket arbeidet med å få dem ut. Først i morgen tidlig får vi bedre oversikt over det som har skjedd. Vi vet at angrepet er avsluttet og at de har rekoalisert over til en annen bygning. Vi vil prøve å få alle i sikkerhet i morgen tidlig, sier Frafjord Johnson til NTB torsdag kveld på telefon fra Sør-Sudan.

Det er ikke klart hva som har skjedd med alle de sivile som hadde søkt tilflukt ved basen, da FN-styrkene flyttet seg til et annet bygg.

Flere titalls tusen personer har søkt tilflukt ved FN-leirene i hovedstaden. Også rundt Akobo-basen har det samlet seg store grupper flyktninger. Det skal være disse som rebellene ville nå.

Trakk ut diplomater Under den eskalerende konflikten i landet de siste dagene, har opptil 500 personer blitt drept. Urolighetene startet på søndag, da Sør-Sudans president Salva Kiir gikk ut og sa at hans tidligere visepresident Riek Machar hadde gjort et kuppforsøk. Machar avviste påstanden.

Siden har det vært kamper i hovedstaden Juba og andre byer, og Norge og flere andre land har trukket sine folk ut av landet.

- Vi har ikke evakuert, men vi fraråder nordmenn fra å være der. Vi har et minimalt nærvær på den norske ambassaden nå. Og det er mange nordmenn som har reist ut, sier pressevakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet.

Innen onsdag har opprørere tatt over byen Bor, mens myndighetene meldte at det roen var gjenopprettet i hovedstaden Juba.

- Våre soldater har mistet kontrollen over Bor til Riek Machar sine styrker på onsdag, sa talsmann i den sørsudanske hæren Philip Aguer til nyhetsbyrået AFP.

Etnisk konflikt Det er fryktet at konflikten i Sør-Sudan kan velte over i en etnisk konflikt, da presidenten er fra dinka-folket mens visepresidenten, som har blitt anklaget for å stå bak kuppet, er nuer.

Også i dette tilfellet sier rapportene at rebeller fra nuer-stammen ønsket å angripe dinka-flyktninger på FN-basen.

Norske styrker Norge har totalt 17 utsendinger til den fredsbevarende FN-styrken UNMISS i Sør-Sudan. 15 av disse er nå i landet.

FREDSBEVARENDE:  Sør-Sudan er verdens yngste stat, og siden den ble opprettet i 2011, har FN hatt fredsbevarende styrker i landet. Her ved en provisorisk flyktningeleir utenfor hovedstaden Juba 18. desember. Foto: Scanpix/EPA/JULIO BRATHWAITE/UNMISS/HANDOUT
FREDSBEVARENDE: Sør-Sudan er verdens yngste stat, og siden den ble opprettet i 2011, har FN hatt fredsbevarende styrker i landet. Her ved en provisorisk flyktningeleir utenfor hovedstaden Juba 18. desember. Foto: Scanpix/EPA/JULIO BRATHWAITE/UNMISS/HANDOUT Vis mer

- Ingen av de norske var involvert i dagens angrep. De befinner seg hovedsakelig i Juba, sier oberst Dag Aamoth i Forsvaret til Dagbladet.

Utenriksdepartementet har heller ikke fått meldinger om at andre nordmenn befinner seg i Akobo og har vært involvert i angrepet. Norsk folkehjelp bekrefter overfor Dagbladet at de ikke har personell i området. Heller ikke Leger uten grenser har norske ansatte i Akobo.

ETINISK KONFLIKT:  Det har den siste tiden vært spent mellom de to største folkegruppene i Sør-Sudan; dinkaene og nuerene. President Salva Kiir er dinka, og gikk tidligere denne uken og sa at landet måtte ungå at landet går inn i en etnisk konflikt.Foto: Scanpix/REUTERS/Goran Tomasevic
ETINISK KONFLIKT: Det har den siste tiden vært spent mellom de to største folkegruppene i Sør-Sudan; dinkaene og nuerene. President Salva Kiir er dinka, og gikk tidligere denne uken og sa at landet måtte ungå at landet går inn i en etnisk konflikt.Foto: Scanpix/REUTERS/Goran Tomasevic Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer