FN bekrefter reaktorstenging

Nord-Korea trapper ned atomvåpenprogrammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): FN-inspektører bekrefter nå at Nord-Korea virkelig har stengt sin eneste fungerende atomreaktor, Yongbyon utenfor hovedstaden Pyongyang. Dette er første tilbakeskritt i landets atomvåpenprogram på fem år, melder AP.

Ti inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) kom til landet på lørdag.

– De bekrefter at reaktoren ble stengt i går, sier Mohamed ElBaradei, sjef for IAEA.

– Prosessen har gått bra, og vi har hatt et godt samarbeid fra Nord-Korea. Det er en steg i riktig retning, sier ElBaradei.

Avtale

Stengingen er et ledd i en internasjonal nedrustningsavtale, og Sør-Korea har allerede sendt enda et skip med olje nordover for å belønne nabolandet og erkefienden. Det første skipet nådde fram til Nord-Korea på lørdag.

Ifølge avtalen, som ble inngått i februar, skal Nord-Korea motta 1 million tonn olje som belønning for stengingen. De to første skipene rommer til sammen 50000 tonn.

I en uttalelse fra nordkoreanske myndigheter heter det at den videre nedrustingsprosessen avhenger av «hvilke praktiske skritt spesielt USA og Japan vil ta for å minske sin fiendtlige politikk mot Nord-Korea».

STRIDENS KJERNE: Atomanlegget i Yongbyon utenfor Nord-Koreas hovedstad Pyongyang. Foto: DIGITALGLOBE/REUTERS/SCANPIX
STRIDENS KJERNE: Atomanlegget i Yongbyon utenfor Nord-Koreas hovedstad Pyongyang. Foto: DIGITALGLOBE/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Myndighetene understreker imidlertid at de ikke ser på alle de 50 000 tonnene som «hjelp», og at FN-inspektørene har begrenset tilgang til atomanlegget.

Nye samtaler

Nord-Korea skal etter planen fortsette nedrustingssamtalene seinere i uka i Beijing, sammen med Kina, Japan, Russland, Sør-Korea og USA. Nordkoreanerne sier de er villige til å diskutere nedrusting så lenge USA fjerner alle sanksjoner mot landet.

Nord-Korea har imidlertid aldri offentlig innrømmet at de har et program for å anrike uran. USA har siden 2002 hevdet det motsatte.

OPTIMISTISK: IAEA-sjef Mohamed ElBaradei er fornøyd med utviklingen så langt.
GULROT: Det sørkoreanske skipet «Han-chang», som i går ankom Nord-Korea med 6200 tonn sårt tiltrengt olje.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer