FN bekymret for klimaforhandlingene

Frykter det vil bli vanskelig å løse uenighetene mellom landene.

BEKYMRET: - Jeg forlater Siracusa svært bekymret for at det ikke er noen tydelig vei framover for å fjerne hullene som gjenstår, sa lederen for FNs miljøprogram Achim Steiner. Foto: AP/Alessandro Fucarini/SCANPIX
BEKYMRET: - Jeg forlater Siracusa svært bekymret for at det ikke er noen tydelig vei framover for å fjerne hullene som gjenstår, sa lederen for FNs miljøprogram Achim Steiner. Foto: AP/Alessandro Fucarini/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for FNs miljøprogram frykter det vil bli vanskelig å løse uenighetene mellom landene som forhandler om en ny global klimaavtale.

G8-landene og flere andre land med store klimautslipp har de siste dagene vært samlet i Siracusa i Italia. Formålet var å komme videre i arbeidet fram mot en ny klimaavtale, men heller ikke denne gang kom det meldinger om noe gjennombrudd.

- Jeg forlater Siracusa svært bekymret for at det ikke er noen tydelig vei framover for å fjerne hullene som gjenstår, sa lederen for FNs miljøprogram Achim Steiner fredag.

Brasil foreslo på møtet en 10 prosents skatt på oljeutvinning, hvor inntektene skal hjelpe fattige land å slutte seg til kampen mot global oppvarming. Men den brasilianske miljøvernministeren Carlos Minc understreket at det fortsatt er dyp mistillit mellom utviklingslandene og de rike landene i nord.

Samtidig med samtalene i Italia, har de folkevalgte i Kongressen i USA gjennomført en høring om mulige tiltak for å få ned de amerikanske klimautslippene. Flere republikanske politikere sier de er bekymret for at de foreslåtte klimatiltakene vil føre til tap av arbeidsplasser i USA, spesielt hvis ikke Kina også iverksetter tiltak.

- Hvis USA leder, så vil Kina følge, sa tidligere visepresident og nobelprisvinner Al Gore da han deltok i høringen fredag.

En ny global klimaavtale som kan etterfølge Kyoto-avtalen, skal etter planen forhandles ferdig under et møte i København i desember.

(NTB)