UNGE MØDRE: Gravide tenåringer  venter på en fødselsklinikk i Nicaragua, et av landene i Latin-Amerika mest høyest andel unge mødre. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
UNGE MØDRE: Gravide tenåringer venter på en fødselsklinikk i Nicaragua, et av landene i Latin-Amerika mest høyest andel unge mødre. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.Vis mer

FN bekymret for mange unge mødre

2 millioner jenter blir mødre når de er 14 år eller yngre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

7, 3 millioner tenåringsjenter blir hvert år mødre på verdensbasis. I utviklingsland er nesten hver tredje av dem, rundt 2 millioner jenter, 14 år eller yngre.

Utenfor jenters kontroll - Vanligvis er ikke unge jenters graviditet resultat av et bevisst valg, men av manglende valgmuligheter og forhold som er utenfor jentenes kontroll. Dette er en konsekvens av liten eller ingen skolegang, arbeidsplasser, informasjon og helsetjenester, sa UNFPAs leder Babatunde Osotimehin da han onsdag presenterte rapporten, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Ifølge rapporten dør det hvert år 70 000 tenåringsjenter av komplikasjoner knyttet til graviditet og fødsel.

Titusenvis av andre må slite med alvorlige lidelser gjennom hele livet, etter å ha pådratt seg helseskadene ved å føde før kroppen er utvokst og klar for en graviditet. Ofte dør også barna under fødselen.

Høy risiko - For mange innebærer dette alvorlige konsekvenser for liv og helse, manglende skolegang og deltakelse i samfunns- og arbeidsliv. I utviklingsland er graviditet og fødsel blant hovedårsakene til at jenter mellom 15 og 19 år mister livet. For jenter under 15 er risikoen enda høyere, sier statssekretær Hans Brattskar (H) i UD til NTB.

Fattigdom, barnebryllup, manglende utdanning og tilgang til prevensjon og seksualopplysning, er blant de underliggende årsakene til de mange tenåringsgraviditetene i verden, slår UNFPA fast.

- Norge har derfor et stort engasjement for unge jenters rettigheter og helse i utviklingsland. Det er viktig med forebyggende innsats mot tidlige graviditeter og tvangsekteskap, som er fundamentale brudd mot barn og jenters menneskerettigheter, sier Brattskar.

Aller høyest andel tenåringsfødsler er det i Niger, der tenåringsjenter i dag står for 51 prosent av fødslene. I Tsjad er andelen 48 prosent, i Mali 46 prosent, i Guinea 42 prosent og i Mosambik 40 prosent.

- Noen ganger hvis jeg er alene hjemme, leser jeg mine gamle skolebøker mens jeg holdet barnet mitt på fanget og gråter. Hun er en søt og fantastisk jente, men familien klandrer meg for at det ikke ble en gutt, sier den 16-årige jenta Komal, ifølge AP.

Hun drømte om å fullføre sin utdannelse så hun kunne få et bedre liv og forsørge sine foreldre, men drømmen endte brått da hun ble gravid med sitt første barn som 16-åring.

- Siden hun ble født har jeg nesten ikke fått lov til å gå ut av huset, sier den unge moren.