FN ber afghanerne stemme

FN oppfordret alle afghanere til å avvise vold og møte massivt fram ved valgurnene søndag. Lørdag var det harde kamper mellom politi og Taliban-opprørere like ved hovedstaden Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt ble ni opprørere og tre politimenn drept ved Kabul og andre steder under kampene dagen før valget i Afghanistan.

Sikkerhetsstyrker opplyser at de forhindret fire massive bombeangrep, blant dem et forsøk på å sprenge en stor demning.

FNs topputsending Jean Arnault sier at ekstremistene ikke har klart å forstyrre valgforberedelsene, selv om mer enn 1.200 mennesker er drept det siste halve året. Blant de døde er sju kandidater ved valget og fire valgarbeidere.

– Vi har tiltro til at ekstremistene ikke vil klare å forstyrre stemmegivningen, sier Arnault.

Siste skritt

Lederen for valgstyret i Afghanistan, Bismillah Bismil, oppfordret velgerne til ikke å la skremme av truslene om blodutgytelse, og forsikret dem om at stemmegivningen ville bli hemmelig.

Parlamentsvalget er det siste formelle skrittet mot demokrati i Afghanistan etter at USA-ledede styrker fordrev det fundamentalistiske Taliban-styret fra makten i 2001. Den amerikanske militære talsmannen oberst James Yonts spådde at velgerne vill møte massivt fram.

Fredag oppfordret Taliban til boikott av valget. Opprørerne lovet å ikke å angripe velgere, men truet med angrep i områder der den USA-ledede koalisjonen har utplassert styrker. Talibanene ba folk holde seg unna slike steder.

Rundt 100.000 afghanske politifolk og soldater er sammen med 30.000 utenlandske soldater i høyeste alarmberedskap foran valgdagen.

I den sørlige byen Kandahar er all biltrafikk forbudt etter klokka 12 søndag for å forhindre bilbomber.

Flere angrep

I en uvanlig dristig aksjon i utkanten av hovedstaden ble en lokal politisjef og to tjenestemenn drept i et bakhold. lørdag.

– Dette er det første angrepet vi har sett så nær Kabul på lang tid. Taliban og al-Qaida gjør sitt beste for å skape problemer, sier det afghanske innenriksdepartementets talsmann, Luftullah Mashal.

Opprørere angrep også en patrulje på hovedveien mellom Kandahar og Kabul. Sju av opprørerne ble drept. Ytterligere to talibaner ble drept i Kandahar torsdag.

Lørdag stanset afghanske styrker og tropper fra den USA-ledede koalisjonen forsøket på å sprenge Kajaki-demningen i den sørlige Helmand-provinsen, opplyser general Mohammed Saher Azimi, talsmann for det afghanske forsvarsdepartementet. 20 opprørere ble tatt til fange. Tusenvis av menneskeliv ville vært i fare om sprengningen hadde lykkes.

I nabolandet Pakistan er tusenvis av soldater utplassert langs grensa mot Afghanistan for å forhindre at opprørere med baser i Pakistan skal snike seg over grensa for å forstyrre valget.

(ANB-AP)