FN ber alle land respektere asylretten

Snowden-saken understreker behovet for å beskytte varslere, mener FNs menneskerettssjef.

BESKYTTELSE: Navi Pillay kritiserer de fleste landsraske avvisning av Snowdens asylsøknader.  (AP Photo/Keystone, Martial Trezzini)
BESKYTTELSE: Navi Pillay kritiserer de fleste landsraske avvisning av Snowdens asylsøknader. (AP Photo/Keystone, Martial Trezzini)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Snowden har fremhevet behovet for å beskytte personer som avslører informasjon om saker som har følger for menneskerettighetene. Saken fremhever også behovet for å sikre at retten til privatliv respekteres, sier Navi Pillay i sin første kommentar til Edward Snowden-saken.

Samtidig kritiserte menneskerettssjefen indirekte de fleste lands raske avvisning av Snowdens asylsøknader. Snowden har bedt om politisk beskyttelse i over 20 land etter at han ble siktet for spionasje i hjemlandet da han lekket hemmelige opplysninger om USAs omfattende overvåkingsprogram.

- Uten å forhåndsdømme gyldigheten i Snowdens asylkrav, appellerer jeg til alle stater om å respektere den internasjonale retten til å søke asyl, sier hun.

Pillay mener overdreven overvåking kan utgjøre brudd på menneskerettighetene:

- Bekymringer rundt nasjonal sikkerhet og kriminell aktivitet rettferdiggjør muligens den usedvanlige tilrettelagte bruken av overvåkingsprogrammer. Men overvåking uten tilstrekkelige garantier om å beskytte retten til privatliv står faktisk i fare for å påvirke menneskerettigheter og grunnleggende friheter negativt, sa Navi Pillay i uttalelsen.

(NTB)