FN ber Listhaug om å ikke sende ut somaliske flyktninger med tvang

UNHCR beskriver situasjonen i Mogadishu som ustabil, og er uenig i at byen er trygg nok til forsvare ny norsk praksis. 

FÅR KRITIKK: Sylvi Listhaug (Frp) får kritikk fra UNHCR. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Foto: Endre Vellene / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Sylvi Listhaug (Frp) får kritikk fra UNHCR. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I slutten av oktober kom nyheten om at 1600 somaliere bosatt i Norge risikerer å miste flyktningstatusen og bli sendt tilbake til hjemlandet mot sin vilje.

Norske myndigheter mener at Somalia er blitt tryggere - og at folk derfra ikke lenger har rett til beskyttelse i Norge.

Nå tar FN til motmæle.

I et brev sendt til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) 7. november tar FNs høykomissær for flyktninger (UNHCR) opp praksisendringen, som allerede har omfattet drøyt hundre somaliere i Norge.

I brevet oppfordrer de medlemsland til å ikke ta fra somaliere flyktningstatusen eller tvangsreturne dem til deler av Sør- og Sentral-Somalia UNHCR mener er utrygge.

Flyktningkonvensjonens artikkel 1 C stiller nemlig krav om at endringene må være «fundamentale og varige» i et land før opphør av flyktningstatus kan skje.

De er ikke enig med norske myndigheter i at Mogadishu er trygt.

UNHCR mener tvert imot at den generelle sikkerhetssituasjonen i både Mogadishu og i resten av Sør- og Sentral-Somalia «remains volatile» - altså at den fortsatt er ustabil.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer