FN ber Listhaug om å ikke sende ut somaliske flyktninger med tvang

UNHCR beskriver situasjonen i Mogadishu som ustabil, og er uenig i at byen er trygg nok til forsvare ny norsk praksis. 

FÅR KRITIKK: Sylvi Listhaug (Frp) får kritikk fra UNHCR. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Foto: Endre Vellene / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Sylvi Listhaug (Frp) får kritikk fra UNHCR. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I slutten av oktober kom nyheten om at 1600 somaliere bosatt i Norge risikerer å miste flyktningstatusen og bli sendt tilbake til hjemlandet mot sin vilje.

Norske myndigheter mener at Somalia er blitt tryggere - og at folk derfra ikke lenger har rett til beskyttelse i Norge.

Nå tar FN til motmæle.

I et brev sendt til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) 7. november tar FNs høykomissær for flyktninger (UNHCR) opp praksisendringen, som allerede har omfattet drøyt hundre somaliere i Norge.

I brevet oppfordrer de medlemsland til å ikke ta fra somaliere flyktningstatusen eller tvangsreturne dem til deler av Sør- og Sentral-Somalia UNHCR mener er utrygge.

Flyktningkonvensjonens artikkel 1 C stiller nemlig krav om at endringene må være «fundamentale og varige» i et land før opphør av flyktningstatus kan skje.

De er ikke enig med norske myndigheter i at Mogadishu er trygt.

UNHCR mener tvert imot at den generelle sikkerhetssituasjonen i både Mogadishu og i resten av Sør- og Sentral-Somalia «remains volatile» - altså at den fortsatt er ustabil.

«Sivile blir fortsatt alvorlig påvirket av vold og konflikt, og det meldes om skader og drap, utbredt seksuell og kjønnsbasert vold, tvangsrekruttering av barn og internflukt i stor skala, med liten kapasitet til beskyttelse fra politi og sikkerhetsstyrker», skriver assistant high commisioner for protection, Volker Türk, i brevet.

De påpeker at det er forskjell på å sende folk tilbake frivillig, og å tvinge folk.

FN kan støtte det første, men ikke det siste.

«Det er viktig å merke seg at tvangsreturerer av personer som har fått sin internasjonale flyktningstatus trukket tilbake er noe annet enn å støtte folk som vil dra tilbake av fri vilje etter en informert beslutning. UNHCR kan støtte frivillig retur til Somalia fra naboland eller andre land i regionen, men bare når det er dokumentert og verifisert at det skjer frivillig», skriver UNHCR.

Ikke fundamentalt bedret

Norske myndigheter mener imidlertid at praksisendringen er i tråd med FNs flyktningkonvensjon.

De viser til at UNHCR selv endret sine retningslinjer i 2014, slik at de ikke lenger anefalte et «generelt vern mot Sør-Somalia og Mogadishu».

- UNHCR endret retningslinjer sine i 2014 nettopp for å peke på endringene som har funnet sted i Mogadishu over tid. Når UNHCR i 2014 ikke lenger anbefaler generelt vern mot Sør-Somalia og Mogadishu, sier dette noe om hvordan UNHCR vurderte situasjonen for to år siden, sier UDI-enhetsleder Pernille Schulerud Søland til Dagbladet.

UNHCR er tilsynelatende uenig med tolkningen.

«Jeg har blitt informert om at vurderingen som ligger bak denne gjennomgangen (av somaliske flyktningers saker, journ.anm) er at situasjonen i det sørlige og sentrale Somalia, inkludert Mogadishu, ikke lenger karakteriseres som generelt voldelig. UNHCR anser imidlertid ikke situasjonen i Somalia for å være fundamentalt forbedret på en slik måte at intensjonen i «endrede omstendigheter» -klausulen (reglene i flyktningkonvensjonens artikkel 1 C, journ.anm) kommer til anvendelse (...). UNHCR har konsekvent ment at flyktninger og andre som har behov for internasjonal beskyttelse, har rett til en sikker status, som ikke bør være gjenstand for en jevnlig gjennomgang», skriver Türk i brevet.

- Klar melding

På ikke-byråkratspråk betyr det at norske myndigheter nå kan bryte flyktningkonvensjonen, mener generalsekretær Ann Magritt Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

- Dette er en veldig klar melding på høflig FN-språk om at Norge har tøyd sin tolkning av situasjonen i Somalia mye videre enn det UNHCR mener det er grunnlag for. Dette viser bare hvor dårlig håndverk regjeringen har gjort med denne saken, og min klare oppfordring er derfor at Venstre og Krf ser nærmere på dette for å finne ut om de faktisk støtter det, sier hun.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) leser imidlertid brevet på en litt annen måte enn Austenå.

- Jeg har nylig mottatt et brev fra FNs høykommissær for flyktninger, og det oppfordres til at vi er tilbakeholdne med å tilbakekalle flyktningstatus og oppholdstillatelser, skriver hun i en epost til Dagbladet.

Hun sier Norge forholder seg til vurderinger gjort av Landinfo, som er en faglig uavhengig del av utlendingsforvaltningen. Det er de som har gjort sikkerhetsvurderingen av Somalia, som UDI lener seg på.

Mener det er innafor

- Utlendingsmyndighetene gjør en individuell vurdering i hver enkelt sak, og vi skal overholde våre forpliktelser, skriver hun i eposten.

Det er nemlig ikke automatikk i at somaliere med midlertidig oppholdstillatelse i Norge nå sendes tilbake.

Det skal også vurderes om utlendingen fortsatt har et individuelt beskyttelsesbehov - til tross for at forholdene er bedret i Mogadishu.

Listhaug står fast på at praksisendringen er i tråd med flyktningkonvensjonen.

- Vi har instruert UDI og UNE om at det skal opprettes sak om tilbakekall av flyktningstatus og oppholdstillatelse dersom en utlending ikke lengre har behov for beskyttelse i Norge. Dette er i tråd med bestemmelsene i FNs flyktningkonvensjon, skriver Listhaug.

Hun sier hun vil svare på UNHCRs brev før hun kommenterer saken nærmere.

Brevet fra UNCHR kan leses i sin helhet her:

FN ber Listhaug om å ikke sende ut somaliske flyktninger med tvang
FN ber Listhaug om å ikke sende ut somaliske flyktninger med tvang

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer