FN ber Mugabe avlyse valget

Sikkerhetsrådet fordømmer volden i Zimbabwe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Et enstemmig Sikkerhetsråd ber myndighetene i Zimbabwe avlyse andre runde av presidentvalget og fordømmer samtidig volden mot opposisjonen i landet, skriver BBC News.

De 15 medlemmene av rådet kommer til at et fritt og rettferdig valg nå er umulig.

Sterkt budskap

- Sikkerhetsrådet beklager at voldskampanjen mot og restriksjonene av opposisjonen har gjort det umulig å gjennomføre et fritt og rettferdig valg 27. juni, lyder den britiskutformede uttalelsen, som sender et sterkt budskap til president Robert Mugabe.

Budskapets styrke understrekes av at dette er første gang Sør-Afrika, Russland og Kina har kunnet gå med på å kritisere den zimbabwiske presidenten.

Andre runde av det allerede kaotiske valget er planlagt på fredag, men de siste dagene har trakasseringen av opposisjonen tiltatt; i går ble over 60 tilhengere av Tsvangirais parti Bevegelse for demokratisk endring (MDC) arrestert da partihovedkvarteret i Harare ble stormet av politiet.

Mugabes motkandidat Morgan Tsvangirai trakk seg søndag fra valget og gikk i går i dekning i Nederlands ambassade etter at han er blitt arrestert flere ganger i det siste.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer