FN ber Mugabe avlyse valget

Sikkerhetsrådet fordømmer volden i Zimbabwe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et enstemmig Sikkerhetsråd ber myndighetene i Zimbabwe avlyse andre runde av presidentvalget og fordømmer samtidig volden mot opposisjonen i landet, skriver BBC News.

De 15 medlemmene av rådet kommer til at et fritt og rettferdig valg nå er umulig.

Sterkt budskap

- Sikkerhetsrådet beklager at voldskampanjen mot og restriksjonene av opposisjonen har gjort det umulig å gjennomføre et fritt og rettferdig valg 27. juni, lyder den britiskutformede uttalelsen, som sender et sterkt budskap til president Robert Mugabe.

Budskapets styrke understrekes av at dette er første gang Sør-Afrika, Russland og Kina har kunnet gå med på å kritisere den zimbabwiske presidenten.

Andre runde av det allerede kaotiske valget er planlagt på fredag, men de siste dagene har trakasseringen av opposisjonen tiltatt; i går ble over 60 tilhengere av Tsvangirais parti Bevegelse for demokratisk endring (MDC) arrestert da partihovedkvarteret i Harare ble stormet av politiet.

Mugabes motkandidat Morgan Tsvangirai trakk seg søndag fra valget og gikk i går i dekning i Nederlands ambassade etter at han er blitt arrestert flere ganger i det siste.

Kaotisk valg

FN ber Mugabe avlyse valget

MDC hevder at flere titalls tilhengere er blitt drept i kjølvannet av første valgrunde i mars, som det tok flere uker å få ut et eneste resultat fra. Da resultatene endelig forelå, hadde verken Mugabe eller Tsvangirai fått halvparten av stemmene, og det gikk derfor mot en ny valgomgang.

MDC gikk imidlertid seierende ut av parlamentsvalget ifølge opptellingen. Partiet hevder også å ha vunnet første runde av presidentvalget, men mener dette ble sabotert av Mugabes regime.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har tidligere uttalt at valgrunden burde utsettes, men stiller seg nå bak holdningen at det bør avlyses.

Sikkerhetsrådets fordømmelse ser ikke ut til å affektere regimet i Harare nevneverdig; landets FN-ambassadør har allerede erklært at presidentvalget fortsetter som planlagt.

- Ethvert valgs legitimitet kommer fra Zimbabwes folk, uttaler Boniface Chidyausiku og understreker at ingen utenforstående har noe med valgresultatet å gjøre.

Ringvirkninger fryktes

Det fryktes at Zimbabwes elendige tilstand, med blant annet inflasjon på titalls tusen prosent årlig og over 80 prosents arbeidsløshet, vil bidra til å destabilisere hele regionen sør for Sahara.

Mange setter nå sin lit til at Sør-Afrikas president Thabo Mbeki, med hjelp av andre naboland i Sammenslutningen for utvikling i det sørlige Afrika (SADC), kan spille en avgjørende rolle i å få slutt på krisen, blant annet ved å få Mugabe og Tsvangirai til forhandlingsbordet.

I mellomtida fortsetter Mugabe sin retorikk der han anklager den tidligere kolonimakten Storbritannia og deres allierte for å spre løgner om regimet for å ha en unnskyldning for å invadere landet på nytt.

Ifølge BBCs reporter i Harare vet ikke engang de fleste zimbabwere at Tsvangirai har trukket seg, på grunn av Mugabes faste grep om statsmediene.

I DEKNING: Tsvangirai er for tida i dekning i den nederlandske ambassaden i Harare, etter at Mugabes politistyrker raidet MDCs partihovedkvarter i går.