FN ber Norge bli

NEW YORK (Dagbladet): FNs generalsekretær Kofi Annan ber i et brev til utenriksminister Knut Vollebæk Norge om å bli stående i UNIFIL i Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I brevet priser Kofi Annan den norske innsatsen, og understreker dens betydning for stabiliteten i området. Brevet til Vollebæk er datert fredag den 29. mai. Etter det Dagbladet erfarer, ble brevet skrevet og sendt etter en norsk henvendelse for å få generalsekretærens syn på den norske UNIFIL-styrken. Generalsekretær Kofi Annan er spesielt godt kvalifisert til å presentere verdensorganisasjonens syn. Han var visegeneralsekretær med ansvar for fredsbevarende operasjoner før han ble valgt til ny FN-sjef.

UD bekrefter

Pressetalsmann Ingvar Havnen i Utenriksdepartementet vil ikke kommentere innholdet i brevet, men bekrefter at det er mottatt, og at generalsekretærens syn vil inngå som et element i regjeringens behandling av saken.

- Spørsmålet om det norske engasjementet vil bli drøftet i regjeringen i nær framtid, sier Ingvar Havnen.
Etter det Dagbladet erfarer, vil saken trolig bli tatt opp på regjeringens konferanse førstkommende mandag.

Men den kan også bli utsatt en uke.

Regjeringen gir FN melding om Norge fortsetter sitt UNIFIL-engasjement hvert år innen utgangen av juni.

Slutter

I brevet fra generalsekretær Kofi Annan til utenriksminister Vollebæk viser Annan til «ferske rapporter» om at Norge vurderer å avslutte sitt engasjement i UNIFIL. Dette viser til utspillet fra forsvarsminister Jostein Fjærevoll om at problemer med å rekruttere soldater til UNIFIL-styrken gjør det ønskelig å avslutte det norske engasjementet. Fjærevolls utspill kom før saken var drøftet i Bondevik-regjeringen, og mens utenriksminister Vollebæk befant seg på reise med kongeparet i Russland.

Denne klønete behandlingen har skapt spenninger i regjeringen og bidratt til å gjøre det vanskeligere å behandle saken.
Det er grunn til å tro at generalsekretærens brev kommer til å veie tungt til fordel for å opprettholde engasjementet.