FN ber Norge delta i Golan-styrken

Forsvarsdepartementet bekrefter å ha mottatt henvendelse fra FN om å delta i en ny skandinavisk styrke på Golan-høydene, men har foreløpig ikke avgitt svar.

GOLAN DELT: Fredsstyrken UNDOF patruljerer langs gjerdet som skiller Israel og Syria på de delte Golan-høydene, like ved den delte landsbyen Qunteira. Når Østerrike nå trekker sine soldater ut, ber FN om nordisk hjelp. Foto: AFP / Scanpix / MENAHEM KAHANA
GOLAN DELT: Fredsstyrken UNDOF patruljerer langs gjerdet som skiller Israel og Syria på de delte Golan-høydene, like ved den delte landsbyen Qunteira. Når Østerrike nå trekker sine soldater ut, ber FN om nordisk hjelp. Foto: AFP / Scanpix / MENAHEM KAHANA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi har mottatt henvendelsen, men det har mange andre land også. Vi har ikke svart ennå, og kommer tilbake til saken, sier statssekretær Eirik Øwre Thorshaug (Ap) i Forsvarsdepartementet til NTB.

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, informerte onsdag FNs Sikkerhetsråd om at han vil endre UNDOF-styrkens mandat. Han ønsker at UNDOF-styrken skal kunne forsvare seg bedre og vil utvide den fra dagens 900 soldater til 1 250 soldater, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

Svensk ledelse Det var den israelske avisen Haaretz som først skrev onsdag kveld at FN og Sverige diskuterer en mulig skandinavisk styrke på Golan-høydene, som vil kunne omfatte norske soldater. Bakgrunnen for diskusjonene er Østerrikes beslutning om å hente hjem sine 380 soldater fra FNs nåværende observatørstyrke på Golan-høydene.

Sveriges utenriksminister, Carl Bildt, er positiv til FNs forslag, men han skal imidlertid bare være villig til å bidra med soldater hvis også soldater fra Danmark, Finland og Norge deltar, ifølge avisa. Soldatene vil i så fall inngå i FNs observatørstyrke UNDOF, som ifølge avisa skal ledes av Sverige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer