FN ber Norge delta i Golan-styrken

Forsvarsdepartementet bekrefter å ha mottatt henvendelse fra FN om å delta i en ny skandinavisk styrke på Golan-høydene, men har foreløpig ikke avgitt svar.

GOLAN DELT: Fredsstyrken UNDOF patruljerer langs gjerdet som skiller Israel og Syria på de delte Golan-høydene, like ved den delte landsbyen Qunteira. Når Østerrike nå trekker sine soldater ut, ber FN om nordisk hjelp. Foto: AFP / Scanpix / MENAHEM KAHANA
GOLAN DELT: Fredsstyrken UNDOF patruljerer langs gjerdet som skiller Israel og Syria på de delte Golan-høydene, like ved den delte landsbyen Qunteira. Når Østerrike nå trekker sine soldater ut, ber FN om nordisk hjelp. Foto: AFP / Scanpix / MENAHEM KAHANA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi har mottatt henvendelsen, men det har mange andre land også. Vi har ikke svart ennå, og kommer tilbake til saken, sier statssekretær Eirik Øwre Thorshaug (Ap) i Forsvarsdepartementet til NTB.

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, informerte onsdag FNs Sikkerhetsråd om at han vil endre UNDOF-styrkens mandat. Han ønsker at UNDOF-styrken skal kunne forsvare seg bedre og vil utvide den fra dagens 900 soldater til 1 250 soldater, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

Svensk ledelse Det var den israelske avisen Haaretz som først skrev onsdag kveld at FN og Sverige diskuterer en mulig skandinavisk styrke på Golan-høydene, som vil kunne omfatte norske soldater. Bakgrunnen for diskusjonene er Østerrikes beslutning om å hente hjem sine 380 soldater fra FNs nåværende observatørstyrke på Golan-høydene.

Sveriges utenriksminister, Carl Bildt, er positiv til FNs forslag, men han skal imidlertid bare være villig til å bidra med soldater hvis også soldater fra Danmark, Finland og Norge deltar, ifølge avisa. Soldatene vil i så fall inngå i FNs observatørstyrke UNDOF, som ifølge avisa skal ledes av Sverige.

Finsk nei Det var torsdag ikke klart hvordan Danmark stiller seg til forslaget, men Finlands utenriksminister, Erkki Tuomioja, opplyser til Yle at Finland allerede har takket nei. Finland kan derimot tenke seg å bidra med personell til FNs observatørstyrke UNTSO i samme område.

UNTSO ble opprettet av FN i 1948 for å samordne FNs ulike fredsbevarende operasjoner i Midtøsten. UNDOF ble opprettet av FN i 1974 for å overvåke våpenhvilen på Golan-høydene.

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, beskriver i en rapport til FNs Sikkerhetsråd at situasjonen på Golan-høydene har blitt mer spent som følge av konflikten i Syria. Han viser til at Israel har besvart beskytning fra syrisk side, og at dette vekker bekymring for at konflikten i Syria kan krysse landets grenser. Ban mener videre at både Israel og Syria med disse beskytningene har overtrådt våpenhvile-avtalen mellom de to landene.

Økt spenning Østerrike begynte onsdag å trekke ut sine UNDOF-soldater. Begrunnelsen er at sikkerhetssituasjonen er blitt dårligere.

Borgerkrigen i Syria har ført til økt spenning i grenseområdet mot Israel, og syriske opprørere har ved flere anledninger tatt FN-soldater til fange.

Israel erobret store deler av Golan-høydene fra Syria under «Seksdagerskrigen» i 1967. FN mener okkupasjonen er ulovlig og krever israelsk tilbaketrekking fra det omstridte området.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer