Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN ber om 790 katastrofe-millioner

- Disse pengene trengs straks på Sri Lanka, Indonesia og Maldivene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN ba i går om 130 millioner dollar (790 millioner kroner) til flodbølgeofrene. Disse pengene trengs straks, men behovet vil øke i tiden framover, ble det sagt på en pressekonferanse.

- Vi setter fram denne anmodningen på vegne av dem som arbeider for å hjelpe ofrene for katastrofen i de ulike landene som er rammet. Vi har et øyeblikkelig behov for 130 millioner dollar, sa FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ifølge Egeland skal 425 millioner kroner går til Sri Lanka, 243 millioner til Indonesia og 121 millioner til Maldivene, melder NTB. Til sammen er over 80.000 mennesker meldt døde så langt, i Sørøst-Asia og så langt vekk fra jordskjelvets episenter som i Somalia på Afrikas østkyst.

Ifølge nyhetsbyrået AP er det Indonesia som er hardest rammet, med 45.268 døde. Sri Lanka følger etter med 22.493 døde. Fra India er det meldt om 6.974 dødsofre, 1.829 i Thailand, 114 i Somalia, 90 i Myanmar, 65 i Malaysia, 69 på Maldivene, ti i Tanzania, to i Bangladesh og en død i Kenya. Dessuten har militærdiktaturet Burma meldt om 36 omkommede, men ifølge Klassekampen anslår UNICEF tallet til å være 90.

Antallet døde fryktes fra blant annet Røde Kors` og Verdens Helseorganisasjons (WHO) side å overstige 100.000. I tillegg er de materielle og naturmessige ødeleggelsene enorme.

I fjor ba FN om 1,6 milliarder dollar eller nesten ti milliarder kroner til nødhjelp i det krigsherjede Irak. Organisasjonens assisterende nødhjelpskoordinator Yvette Stevens sa tirsdag i Geneve at behovet for katastrofehjelp til Asia trolig vil overstige dette beløpet.

Ifølge Jan Egeland skal det holdes en giverlandskonferanse for bølgeofrene i Asia rett over nyttår. Han sa at det til nå er lovet over 220 millioner dollar (1,33 milliarder kroner) i nødhjelp til bølgeofrene, men mange av disse pengene går til andre organisasjoner enn FN.

STAKSTILTAK:- Vi har et øyeblikkelig behov for 130 millioner dollar, sa FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland i går.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media