FN ber om over 170 milliarder kroner til nødhjelp

Den største humanitære appellen noensinne.

LEKER: Flyktninge- og migrantbarn, som bor på en slette ved siden av Moria-leiren på den greske øya Lesbos, leker mens de venter på å få registrere seg. Leiren de ventet på å få komme inn i støttes av FN. Foto: AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
LEKER: Flyktninge- og migrantbarn, som bor på en slette ved siden av Moria-leiren på den greske øya Lesbos, leker mens de venter på å få registrere seg. Leiren de ventet på å få komme inn i støttes av FN. Foto: AFP PHOTO / ARIS MESSINISVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) FNs ulike hjelpeorganisasjoner ber om 173 milliarder kroner til nødhjelpsarbeid blant flyktninger og andre mennesker rammet av krig og katastrofer neste år, skriver NTB i en pressemelding.

FN ber om seks ganger så mye som de ba om for ti år siden.

Den humanitære appellen er den største noensinne og skal dekke de akutte behovene til 87 millioner menneskene i 37 land.

For inneværende år ba FNs hjelpeorganisasjoner om 172 milliarder kroner, men medlemslandene har bare bidratt med halvparten.

Kritikerne spør om de økte kostnadene skyldes at FN har økt ambisjonene for hva de skal utrette for flyktninger, samt at FNs komplekse og sentraliserte system i seg selv har bidratt til å øke pengebehovet.

- Høyst overkommelig Ifølge Heidelberg Institute sitt konfliktbarometer har svært voldelige konflikter doblet seg fra 24 til 46 i løpet av det siste tiåret. FNs Peter de Clerq, visespesialutsending for United Nations Assistance Mission in Somalia, kan forstå de som reagerer på at FN nå vil ha enda mer penger.

- Åtti prosent av humanitære kriser i dag er langvarige konflikter. Du kan nesten forstå at det internasjonale samfunnet på et tidspunkt sier at: «Hør her. Vi kan ikke fortsette å fylle penger på dette uten å se et klart perspektiv eller en løsning», sier de Clerq ifølge The Guardian.

De største behovene neste år er knyttet til krigene i Syria, Irak, Sør-Sudan og Jemen, opplyser FN-organisasjonene i sin felles appell om bidrag.

- De humanitære lidelsene er nå på et nivå vi ikke har sett siden andre verdenskrig, bildet er svart, sier FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien.

Allerede i juni 2015 hadde man ifølge FNs flyktningregnskap for 2015 slått alle tidligere rekorder for antall flyktninger i verden. I juni var det 59,5 millioner mennesker på flukt.

O'Brien venter flere og verre naturkatastrofer neste år som følge av værfenomenet El Niño, som alt har ført til tørke i deler av Sør-Amerika og Afrika.

- Selvsagt er det mye penger, men om man sammenligner med hva som brukes på militærutgifter eller for å redde finanssystemene, så er det høyst overkommelig, mener O'Brian.

Vil hjelpe de hardest rammede Rundt 60 millioner er tvunget på flukt fra sine hjem de siste årene, og ingenting tyder på at flyktningstrømmen vil avta med det første.

Verdens helseorganisasjon (WHO), FNs nødhjelpsorganisasjon (OCHA) og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) understreker at de bare ber om penger for å hjelpe de aller hardest rammede og anslår at rundt 125 millioner mennesker i verden vil trenge hjelp utenfra neste år.

For omkring to uker siden skrev Dagbladet at antallet migranter og flyktninger som ankommer greske øyer med båt har blitt færre. Dette skal skyldes kaldere vintervær og temperatursvingninger.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram