Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN ber om rask evakuering av Moria-leiren i Hellas

En afghansk kvinne og et lite barn omkom i en brann i leiren på Lesvos i helga.

DØDSBRANN: Moria-leiren på øya Lesvos i Hellas huser nær 13 000 innbyggere, både flyktninger og migranter. Leiren er overbefolket og skitten og mangler det aller meste. I helga døde en afghansk kvinne og et lite barn i en brann i leiren. Nå krever både FN og øyas ordfører at folka i leiren må flyttes. Foto: Epa / Scanpix
DØDSBRANN: Moria-leiren på øya Lesvos i Hellas huser nær 13 000 innbyggere, både flyktninger og migranter. Leiren er overbefolket og skitten og mangler det aller meste. I helga døde en afghansk kvinne og et lite barn i en brann i leiren. Nå krever både FN og øyas ordfører at folka i leiren må flyttes. Foto: Epa / Scanpix Vis mer

Etter at en afghansk kvinne og et lite barn omkom i en brann i Moria-leiren på Lesvos, krever både FN og øyas ordfører at folk flyttes fra den overfylte leiren.

Moria-leiren har kapasitet til å romme maksimalt 3000 asylsøkere, men huser nå nærmere 13000 beboere.

Haster

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) kaller situasjonen for kritisk og sier det haster med å finne en løsning.

- Vi ber om at overføringene går raskere og at forholdene i Moria forbedres, sier Boris Cheshirkov, talsmann for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i Hellas.

Også ordføreren på Lesvos, Stratos Kytelis, ber om at Lesvos og andre greske øyer blir avlastet umiddelbart.

Ødelagt lyspære?

Beboere i leiren og politikilder har opplyst at det var en afghansk kvinne og hennes barn som døde i brannen søndag ettermiddag. En AFP-journalist så to lik, hvorav det ene var omgitt av gråtende familiemedlemmer. Foreløpig er kun én person offisielt bekreftet omkommet.

Politifolk har hevdet at brannen var påsatt av beboere, men ifølge ubekreftede meldinger var det en ødelagt lyspære som eksploderte og forårsaket brannen.

Etter brannen ble det meldt om uro i leiren, og politiet gikk inn med tåregass. Mandag var situasjonen rolig, men mange beboere skal ha vært redde og stresset.

Frykt for ny ulykke

- Mange flyktninger er så lei seg, de er stresset, de frykter at det vil skje en ulykke igjen, sier Farid, en ung afghaner.

Han forteller at et stort antall politifolk sjekker papirene til alle beboerne.

Det store flertallet av asylsøkerne i Moria-leiren kommer fra land som Afghanistan, Irak, Syria, Iran og Kongo.

Ifølge UNHCR skal bortimot 250 asylsøkere flyttes til fastlandet mandag. Samme dag skulle flere greske ministre vil besøke leiren.

Lesvos har i august og september opplevd et kraftig hopp i antall båter med flyktninger og migranter som tar seg over fra Tyrkia. Brannen skjedde bare en uke etter at leirledelsen ga beskjed om at leiren var så full at den måtte stenge portene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling