FN ber om umiddelbar våpenhvile

Sju palestinere drept av stridsvogner etter bakkeinvasjonen.

BAKKEINVASJON: Lørdag kveld gikk israelske bakkestyrker inn i Gaza. Her ses israelske soldater på grensa til Gaza rett før de drar inn. Foto: JACK GUEZ/AFP/SCANPIX
BAKKEINVASJON: Lørdag kveld gikk israelske bakkestyrker inn i Gaza. Her ses israelske soldater på grensa til Gaza rett før de drar inn. Foto: JACK GUEZ/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kort tid etter at Israel gikk inn i Gaza med bakkestyrker, meldes det om at soldater fra både Israel og Hamas er drept.

Den israelske hæren har bekreftet at mellom 20 og 30 Hamas-soldater er blitt drept i nærkamp, ifølge Jerusalem Post.

Nyhetsbyrået Reuters melder at sju personer er drept av israelske stridsvogner.

Samtidig har den israelske hæren hasteinnkalt titusenvis av medlemmer av reservestyrkene, melder Haaretz.

Den israelske marinen skal også ha blokkert sjørommet nærmest Gaza for å hindre at Hamas får hjelp gjennom kysten. Et bygg for gassoppbevaring ble bombet i kveld nord på Gazastripen, ifølge Jerusalem Post.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber om at det umiddelbart må innføres våpenhvile på Gazastripen.

Ban har uttrykt «ekstrem bekymring og skuffelse» i en telefonsamtale med Israels statsminister Ehud Olmert, heter det i en uttalelse fra FN.

Generalsekretæren har også oppfordret Israel til å sikre at humanitær hjelp når fram til sivilbefolkningen på Gazastripen. Han ber ulike internasjonale aktører om å bruke alle påvirkningsmuligheter for å stanse blodsutgytelsene og lidelsen i det palestinske området, ifølge NTB.

Ønsker våpenhvile raskt
USAs regjering sier i en uttalelse at de ønsker våpenhvile på Gazastripen så raskt som mulig, men understreker at det må innebære stans i Hamas? rakettangrep mot Israel, ifølge NTB.

— Vi jobber for en våpenhvile som ikke gjenoppretter status quo, hvor Hamas kan fortsette å skyte raketter ut av Gaza og dømme befolkningen i området til et liv i elendighet, sier Sean McCormack, talsmann for USAs utenriksdepartement.

Han opplyser at USA har bedt Israel om å «ta hensyn til potensielle konsekvenser for sivile» i forbindelse med bakkeoffensiven på Gazastripen.

Ifølge CNN var militære toppledere i USA klar over bakkeinvasjonen av Gaza på forhånd.

Store styrker inn
Målet med bakkeinvasjonen er ifølge den israelske hæren å ødelegge Hamas' infrastruktur, blant annet utskytingspunktene for raketter mot Israel. Den israelske hæren har gjentatte ganger sagt at sivile ikke er målet for operasjonen, men advarer samtidig mot at «terrorister som bruker sivile som skjold vil bære det fulle ansvar for deres skjebne».

- Alle som gjemmer en terrorist eller våpen i huset sitt, regnes som terrorister, advarer den israelske hæren beboerne på Gazastripen om.

Store styrker tar del i denne delen av operasjonen mot Hamas, som blant annet inkluderer en mengde soldater og stridsvogner med støtte fra blant annet det israelske luftvåpenet og marinen, samt sikkerhetstjenesten Shin Bet og andre etterretningsorganisasjoner, ifølge Haaretz.

Vitner sier at soldater har passert grensa til Gaza på fire steder.

Krisemøte i FNs sikkerhetsråd
Norge og utenriksminister Jonas Gahr Støre krever at Israel umiddelbart trekker seg ut av Gaza.

Palestinernes president Mahmoud Abbas fordømmer Israels bakkeoperasjon på Gazastripen på det sterkeste, sier en av presidentens nærmeste medarbeidere ifølge NTB.

Det er varslet at FNs sikkerhetsråd skal holde et krisemøte om situasjonen på Gazastripen lørdag kveld amerikansk tid. Beslutningen om å samles for å diskutere situasjonen i Gaza ble tatt etter at Israel sendte bakkestyrker inn i det palestinske området.

Ifølge CNN er det nå 460 drepte etter invasjonen i Gaza.

KREVER UMIDDELBAR VÅPENHVILE: FNs generalsekretær Ban Ki-Moon. Foto: AP/SCANPIX
KREVER UMIDDELBAR VÅPENHVILE: FNs generalsekretær Ban Ki-Moon. Foto: AP/SCANPIX Vis mer