FN bryter FN-pakten?

FN vil overta kontroll med Irak tre måneder etter USAs invasjon. Planen fra visegeneralsekretær Louise Frechette kan være utarbeidet i strid med FNs regler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I all hemmelighet har sentrale tjenestemenn i verdensorganisasjonen den siste måneden utarbeidet en plan for hvordan Irak skal styres når Saddam Hussein er borte, skriver The Times.

Sikkerhetsrådet har foreløpig ikke tatt stilling til om irakernes brudd på nedrustningskravene er så alvorlige at det tillater en invasjon.

Dermed er den hemmelige planen minst et klart brudd på tradisjoner. Kanskje også et brudd på selve FN-charteret, mener London-avisa.

Siden Irak er fullverdig medlem av verdensorganisasjonen og diktatoren Saddam formelt sett landets lovlige myndighet, kan FN etter en streng tolkning ikke planlegge et regimeskifte.

Innblanding

Likevel har visegeneralsekretær Louise Frechette igangsatt arbeidet som konkluderte med en 60 siders rapport om Irak etter invasjonen.

Der går det fram at utrederne forkaster Storbritannias ønske om en fullverdig FN-administrasjon for Irak. Men tre måneder etter en vellykket invasjon skal organisasjonen likevel være på plass for å lede landet i retning selvstyre.

Kilder i FN sier planen blir trolig iverksatt selv om USA og Storbritannia går til krig uten mandat fra Sikkerhetsrådet.

Og trass i at FNs charter forbyr innblanding i medlemslandenes indre forhold, hadde kanadiske Frechette så sent som mandag denne uka et halvannen times møte med Jay Garner, den pensjonerte generalen som etter manges spådommer blir USAs guvernør i et erobret Irak.

I FORKANT: Kofi Annans nære medarbeider Louise Frechette er i full sving med å planlegge Irak uten Saddam.