Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN-delegasjon ber Saddam ta det med ro

BAGDAD (NTB-Reuters): FN innstilte alle flygninger over Irak for å gjøre det lettere for FN-utsendingene å overtale Iraks president Saddam Hussein til å samarbeide med våpeninspektørene. Tonen i møtet blir beskrevet som hyggelig av FN-utsendte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre diplomatene, Lakhdar Brahimi fra Algerie, svensken Jan Eliasson og argentinere Emilio Cardenas, kom til Bagdad med et FN-fly fra Kuwait. Utsendingene ville ikke svare på spørsmål fra pressen ved ankomsten.

  De gikk straks til et møte med Iraks visestatsminister Tareq Aziz. Det var ikke planlagt noe møte med Saddam selv. Delegasjonen tok sikte på et to dagers opphold i Bagdad.

  Brahimi sa etter formiddagens møte med Aziz at det ble avrundet i en meget hyggelig atmosfære. De skulle ha et nytt møte onsdag ettermiddag.

  FN-utsendingene overleverte et brev til Saddam fra FNs generalsekretær Kofi Annan, der Sikkerhetsrådet enstemmig avviser Iraks diskriminering av amerikanske våpeninspektører, og krever at utvisningsbeslutningen blir omstøtt.
  - Vi drar ikke til Irak for å forhandle. Vi skal bare levere et budskap, sa Eliasson før avreisen fra Kuwait.

Avlyst

Tidligere på dagen opplyste FN-kontoret i Bagdad at våpeninspeksjonene ble avlyst for tredje dag på rad, fordi irakerne nektet amerikanske inspektører å utføre sitt arbeid.

  Irak gikk tirsdag med på å utsette fristen som opprinnelig var satt til onsdag kveld for når amerikanerne måtte forlate landet. Tremannsdelegasjonen skal få avlegge rapport for FNs sikkerhetsråd i New York før utvisningsvedtaket iverksettes.

  FN på sin side gikk med på å midlertidig innstille flyovervåkningen av de irakiske våpenanleggene.

  Irak hadde truet med å skyte ned de amerikanske U-2 overvåkningsflyene som forsyner FN-inspektørene med verdifull informasjon om irakernes masseutryddelsesvåpen, men irakiske aviser tonet i dag ned sine utfall mot USA og FN.

Hele Norges coronakart