Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN deltok i razziaen

Flere FN-tjenestemann var til stede da Moland og French i går ble fratatt 12 000 kroner.

Razzia: Tirsdag morges ble Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French vekket av at politi, soldater og fengselsvakter i fengselet i Kisangani.2000 dollar (rundt 12 000 kroner) ble beslaglagt. Foto: Tore Bergsaker
Razzia: Tirsdag morges ble Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French vekket av at politi, soldater og fengselsvakter i fengselet i Kisangani.2000 dollar (rundt 12 000 kroner) ble beslaglagt. Foto: Tore Bergsaker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går morges stormet soldater, politi, fengselsvakter og flere høytstående offiserer fra de militære justismyndighetene inn på cella til de to drapsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland.
Der gjennomførte de en ransaking og beslagla blant annet hele 2000 dollar i kontanter som nordmennene oppbevarte på cella.

Uniformert
I går skrev Moland og French en rapport om hendelsen, som i morges ble lagt ut på deres hjemmeside. Der skriver de to at fire representanter fra FN i Kongo var til stede under razziaen.

I følge rapporten var det en kvinnelig kenyansk FN-offiser som ledet an under aksjonen. Hun skal ha hatt med seg to mannlige offiserer som nordmennene antar kommer fra et vest-afrikansk land, muligens Senegal.
Disse tre bar fengselsvaktuniformer fra sine hjemland. Itillegg var det også med en FN-representant i sivile klær.

Juling
Da aksjonen startet ba de to nordmennene umiddelbart om at deres advokat skulle bli tilkalt. Og dette kravet gjentok de flere ganger.

«Den kvinnelige offiseren sa at dette ikke var nødvendig, siden det sto i fengselsdirektivene at de kunne gjennomføre ransaking. Fangene svarte de allikevel ville ha sin advokat tilstede for å være sikre på at deres rettigheter ble ivaretatt. Den kvinnelige offiseren nektet igjen for at det var nødvendig, og når spurt om å få se fengselsreglene av fangene, som fortsatt insisterte på å ha advokat tilstede, ble hun irritert og sa at det fikk de ikke», står det i rapporten.

Nordmennene ba flere ganger om å få oppgitt navn på offiserene til stede samt navn og telefonnummer til deres overordnede. Dette skal ha irritert en av de mannlige FN-offiserene så kraftig at han truet nordmennene med juling.

«..disiplinering i fengselet blir utført enten ved å bli slått med stokk eller bli holdt fast av fire medfanger og bli trampet og hoppet på). Han insinuerte videre at de fire-fem politi og militære vaktene skulle fysisk føre fangene ut for å gjennomføre dette oppdraget. Videre så skjelte han fangen ut på fransk», skriver de.

Beskytter
FN-oppdraget som nå går under navnet MONUSCO har blant annet som formål å beskytte sivile, humanitære arbeidere og menneskerettsarbeidere i det krigsherjede landet. FN skal også bistå myndighetene i DR Kongo til å stabilisere landet og bygge opp et sterke styre.

Dagbladet har oversendt beskyldingene fra Moland og French til Monusco i Kisangani, men de har foreløpig ikke besvart henvendelsen.

Henrettelse
En av de kongolesiske offiserene som var med på aksjonen var major Jean-Blaise Bwamulunda. Han var en av aktorene i rettssakene som gikk mot de to nordmennene i 2009 og 2010. I følge rapporten fryktet han at pengene Moland og French hadde på cella skulle bli brukt til å bestikke seg ut av fengselet.

Under rettssakene argumenterte Bwamulunda for at Moland og French må få dødsstraff og fikk som kjent gjennomslag for det.

Til tross for at Kongos justisminister og utenriksminister har forsikret norske myndigheter om at nordmennene ikke vil bli henrettet, har ikke Bwamulunda gitt opp å få dem drept.

«Majoren svarer at militærpolitiet ikke er ferdige med fangene fordi justis i Kongo har mange stadier og fangenes siste stadie er enda ikke over, da det er henrettelsen. Fangene spør om han har mottatt ordre om henrettelse og eventuelt når det er, men majoren svarer at de bare venter på papirer fra myndighetene i Kinshasa», skriver Moland og French.