FN drøfter fredsstyrke på Gazastripen

Både Olmert og Abbas ber om FN-hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): FNs generalsekretær Ban Ki-moon drøftet onsdag muligheten for å utplassere en internasjonal fredsstyrke på Gazastripen med FNs sikkerhetsråd.

Diskusjonene fant sted etter at både Israels statsminister Ehud Olmert og palestinernes president Mahmoud Abbas har bedt FNs generalsekretær om å vurdere en styrke, opplyste Ban Ki-moon i New York onsdag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Forslagene kommer samtidig som kampene mellom Hamas og Fatah eskalerer i Gaza.

- Må baseres på politisk enighet

Sjefen for FNs fredsbevarende operasjoner, Jean-Marie Guehenno, uttalte at en utplassering av en internasjonal styrke må være basert på enighet fra begge parter.

- Enhver utplassering av styrker må alltid være basert på politisk enighet der alle hovedaktørene er om bord, en styrke som ikke er støttet av disse kriteriene får en vanskelig oppgave. Israels støtte er et vesentlig element, men det er også hvilket standpunktet forskjellige palestinske lederne inntar. Dette må klargjøres, sier Guehenno til nyhetsbyrået AP.

Redd for kollaps i hele regionen

Hamas og Fatah har kjempet en sporadisk kamp om makten, etter at Hamas vant det første parlamentsvalget siden 1994 i fjor, etter førti år med Fatah-styre. Kampene har hardnet til etter at Hamas begynte med systematiske angrep på Fatahs sikkehetsstyrker i Gaza. 

DRØFTET MULIGHET FOR UTPLASSERING AV FN-STYRKE: FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Foto: REUTERS
DRØFTET MULIGHET FOR UTPLASSERING AV FN-STYRKE: FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Foto: REUTERS Vis mer

Ifølge BBC advarte Palestinernes president Mahmoud Abbas i går om at volden i Gaza kan føre til kollaps i hele regionen. Abbas annonserte onsdag at han vil komme med en med en «avgjørende» kunngjøring på torsdag, angående den lammede palestinske samlingsregjeringen.

- Den palestinske presidenten vil komme med en avgjørende kunngjøring om samarbeidet med Hamas i samlingsregjeringen, sier en tjenestemann som ikke vil bli navngitt.

Abbas parti Fatah har tidligere varslet at de stanser regjeringssamarbeidet med Hamas inntil det foreligger en våpenhvile. Men Fatah gikk ikke så langt som til å bryte regjeringssamarbeidet fullstendig. Fatah og Hamas har sittet i koalisjon sammen siden mars i år, da en ny palestinsk regjering kom i stand etter saudiarabisk mekling.

Nærmere 60 mennesker er den siste uka blitt drept i kampene mellom tilhengere av Fatah og Hamas på Gazastripen.

FRYKTER KOLLAPS I HELE REGIONEN: Palestinernes president Mahmoud Abbas.
ØNSKER FN-STYRKE: Israels statsminister Ehud Olmert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer