- HAN ER GAL: FNs menneskerettighetsekspert  Jean Ziegler er ikke nådig i sin kritikk av Robert Mugabe og hans regime. Foto: AP/Keystone, Salvatore Di Nolfi
- HAN ER GAL: FNs menneskerettighetsekspert Jean Ziegler er ikke nådig i sin kritikk av Robert Mugabe og hans regime. Foto: AP/Keystone, Salvatore Di NolfiVis mer

FN-ekspert: - Mugabe er en gal diktator

... Har mistet all kontakt med virkeligheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zimbabwes president Robert Mugabe er en gal diktator som har mistet all virkelighetssans, mener Jean Ziegler, ekspert i FNs menneskerettsråd.

Ziegler mener at den eneste måten å bli kvitt Mugabe på, er å overtale nabolandet Sør-Afrika til å trekke tilbake all støtte til ham.

- Mugabe er en tidligere helt fra frigjøringskampen som har mistet all kontakt med virkeligheten, og som er blitt en gal diktator. Grufullhetene i Zimbabwe i dag er absolutt utålelige, sier Ziegler.

Den sveitsiske sosiologen kom med uttalelsene da han mandag ble intervjuet i sveitsisk radio. Han har vanligvis lite til overs for de vestlige landene som er mest kritiske til Zimbabwe, men med sin uvanlig sterke kritikk av et afrikansk regime, viser han at det også råder stor frustrasjonen over Mugabe i FNs menneskerettsråd.

Fire andre FN-eksperter sa samme dag at Zimbabwe ikke greier å få kontroll over koleraepidemien, som til nå har tatt over 1.100 liv.

De mener at Mugabes brudd på befolkningens sivile og politiske rettigheter, gjør det vanskelig å få til en samlet innsats som kan få slutt på koleraepidemien.

I en felles uttalelse mandag sier de at 5,5 millioner mennesker i Zimbabwe har behov for mathjelp. Det er om lag halvparten av befolkningen i et land som tidligere eksporterte mat til nabolandene.

FNs spesialrapportør for helserettigheter, Anand Grover, sier samtidig at helsevesenet i Zimbabwe har brutt fullstendig sammen.

(NTB)

 

 

GAL: Ziegler er nok ikke den første som har tenkt sitt om Zimbabwes øverste leder. Men det er uvanlig at slike klare karakteristikker kommer fra FN-hold. Foto: REUTERS/Philimon Bulawayo (ZIMBABWE)
GAL: Ziegler er nok ikke den første som har tenkt sitt om Zimbabwes øverste leder. Men det er uvanlig at slike klare karakteristikker kommer fra FN-hold. Foto: REUTERS/Philimon Bulawayo (ZIMBABWE) Vis mer