FN-ekspert: - Sukker fører ikke til fedme

FIJI (NTB-Reuters): Sukker fører ikke til fedme, forårsaker ikke diabetes, og kan heller ikke holdes ansvarlig for en rekke andre sykdommer som det ofte får skylden for, mener en FN-ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

William Clay fra FNs matvareorganisasjon (FAO) kom med de kjetterske uttalelsene under en internasjonal sukker-konferanse på Fiji-øyene i dag.

 Han mener at heller ikke hjertelidelser og hyperaktivitet hos barn har noe med sukkerinntak å gjøre. Men sukker kan bidra til at tennene forfaller, måtte han innrømme.

- Framskritt

Ifølge Clay er det gjort store framskritt innen forskningen på sukker og dets virkninger de siste 30 åra, som undergraver den gjengse oppfatningen om alt hva sukker kan føre til av elendighet.

  - Merkelapper som «hvitt, rent og dødelig» eller «tomme kalorier» ble plukket opp av folk flest, av ernæringsspesialister og helsepersonell og av mediene, og det ble skapt en seiglivet myte om dette næringsmiddelet, sa Clay i sitt foredrag under konferansen, en årlig foreteelse FAO arrangerer.

- Ingen påvisning

Men forskning har ikke kunnet påvise sukker som direkte årsak til fedme, og det er heller ikke bevist at søtstoffet gir økt appetitt, ifølge Clay.

  Faktisk tyder undersøkelser på at det motsatte er tilfelle.

  - Data fra en lang rekke land viser at personer med høyt sukkerinntak i mindre grad enn andre vil utvikle fedme, sa Clay.

  Forskning viser også at det ikke er noen direkte årsakssammenheng mellom sukker og sukkersyke, og heller ikke når det gjelder hjertelidelser, ifølge Clay.

  Derimot er det riktig at vanlig sukker ikke inneholder næringsstoffer. Men dette i seg selv fører ikke til underskudd på vitaminer og mineraler, ifølge William Clay.