FN: En million syrere trenger hjelp

- De trenger mat medisiner og beskyttelse, sier FN-talsmannen.

TRENGER HELP: Syria trenger sårt humanitær hjelp etter herjingene i landet. Foto: OSMAN ORSAL / SCANPIX
TRENGER HELP: Syria trenger sårt humanitær hjelp etter herjingene i landet. Foto: OSMAN ORSAL / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så mange som én million mennesker i Syria trenger humanitær hjelp, ifølge FN. Mens diplomatiet pågår for fullt, vil verken regimet i Damaskus eller opprørerne legge ned våpnene.

Eksperter fra FN og Den islamske samarbeidsorganisasjonen (OIC) besøkte nylig Syria for å vurdere situasjonen for sivilbefolkningen der.

- Den felles analysen til OIC og FN tilsier at minst én million syrere har behov for humanitær hjelp, sier FN-talsmannen Eduardo del Buey. Han mener befolkningen i landet både trenger mat, medisiner og beskyttelse.

Et samstemt verdenssamfunn ber om at kampene opphører og forhandlinger innledes i Syria. Oppfordringen kom torsdag både fra Bagdad, der det ble holdt toppmøte i Den arabiske liga, og fra New Delhi, der lederne for Russland, Kina, Brasil, India og Sør-Afrika var samlet.

Ny uro Men på bakken i Syria er det ingen tegn til at partene er innstilt på å rette seg etter fredsplanen til toppdiplomaten Kofi Annan.

Regjeringsstyrkene fortsetter sin offensiv mot områder som de siste månedene har vært dominert av opprørere. Torsdag meldte eksilsyrere om 23 drepte over hele landet, deriblant 14 sivile.

Fra storbyen Aleppo kunne Syrias offisielle nyhetsbyrå fortelle at to oberster var drept av opprørere. Det ble også meldt om kamper i nærheten av Damaskus, noe som er enda et tegn på at konflikten er i ferd med å spre seg til hovedstaden.

Syrias president Bashar al-Assad bekreftet torsdag at han godtar fredsplanen til spesialutsending Kofi Annan, men krever at all utenlandsk støtte til opprørerne i landet må opphøre. Myndighetene i USA betegner uttalelsen som skuffende.

- Ekstremt krevende Statssekretær Torgeir Larsen (Ap) i Utenriksdepartementet innrømmer at det ikke vil bli lett å få partene i Syria til forhandlingsbordet, slik første punkt i fredsplanen krever.

- Det vil være ekstremt krevende å få gjennomført planen, men den er det beste håpet verden har om å få slutt på konflikten, sier Larsen til NTB.

Han beskriver situasjonen i Syria som «fortsatt dypt alvorlig, kritisk og krevende». Ifølge statssekretæren jobbes det intenst på flere hold for å skape tillit mellom partene, slik at man skritt for skritt kan skape en situasjon der det kan innledes forhandlinger om en politisk løsning.

- Den mest krevende delen av Annans plan er å få til en politisk prosess. I mellomtiden må man jobbe for å få på plass «humanitære pauser» der alle parter legger ned våpnene i korte perioder, fremholder Larsen.

Han mener det er kommet en ny dynamikk inn i det internasjonale diplomatiet og at regimet i Damaskus viser tegn til å ville lytte, men uten at det har ført til handling.

Tviler på fredsplan President Assad hevder han vil gjøre alt han kan for å få Annans fredsplan til å fungere, ifølge Syrias statlige nyhetsbyrå Sana.

- President Assad har informert Annan om at Syria samtykker til planen som utsendingen har lagt fram, men han har kommet med noen anmerkninger til den, melder byrået.

En rekke eksperter har imidlertid liten tror på at Annans fredsplan vil føre til noe som helst.

- Det er helt umulig for den syriske opposisjonen å gå med på en løsning med president Bashar al-Assad ved makten. Dette gjør det svært lite sannsynlig at avtalen vil bli implementert, sa Syria-ekspert Kai Kverme ved Universitetet i Oslo til NTB denne uken.

Han mener Assad vil bruke planen til å vinne mer tid, et synspunkt som deles av en rekke andre internasjonale kommentatorer.

(NTB)