FORBANNA: En ung mann rydder i et oljerammet område utenfor den lille byen Bodo i Ogoniland. Foto: REUTERS/Akintunde Akinleye/Scanpix
FORBANNA: En ung mann rydder i et oljerammet område utenfor den lille byen Bodo i Ogoniland. Foto: REUTERS/Akintunde Akinleye/ScanpixVis mer

- FN er kjøpt og betalt

FN lot Shell finansiere etterforskning av gigantisk oljesøl - og frifant Shell for alle anklager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): FN anklages for å være kjøpt og betalt, etter at organisasjonen over tre år har etterforsket hvem som står bak Afrikas gigantiske, underrapporterte, oljekatastrofe.

Det er beregnet at omkring 4,9 millioner fat olje slapp ut under Deepwater Horizon-ulykka i Mexico-golfen.

Nigeria er i det stille blitt utsatt for et utslipp nesten dobbelt så stort.

I Niger-deltaet har, i løpet av de siste femti årene, omkring ni millioner fat olje ødelagt boforhold, natur og dyreliv.

Shell Det er Shell som er den største aktøren i oljeindustrien i Nigeria, med snaut femti prosent av den totale oljeproduksjonen på 2,1 millioner fat årlig.

Giganten pekes ut av lokalbefolkningen, Amnesty (pdf-rapport her), Human Rights Watch og ogoni-folkets egen menneskerettighetsgruppe for å ha hovedansvaret for de massive ødeleggelsene oljen har ført med seg.

RAMMET: Oljesøl ved den lille byen Bodo i Ogoniland. Folk og menneskerettighetsorganisasjoner fråder etter at FN går langt i å frikjenne giganten Shell, den største oljefabrikanten i Nigeria, for sølet. Foto: AFP/Scanpix
RAMMET: Oljesøl ved den lille byen Bodo i Ogoniland. Folk og menneskerettighetsorganisasjoner fråder etter at FN går langt i å frikjenne giganten Shell, den største oljefabrikanten i Nigeria, for sølet. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Men FN har gransket oljeutslippene i tre år - og frikjenner nå Shell for stort sett alle anklagene.

Betalte Ifølge FN står Shell nemlig for kun omkring ti prosent av ødeleggelsene. De resterende nitti prosentene er ifølge FN forårsaket av lokalbefolkningen selv, rivaliserende gjenger, oljetyver og sabotører.

Dette har fått folk i Nigeria til å se rødt.

For FN-undersøkelsen, som totalt har kostet omkring 65 millioner kroner, er nemlig betalt av nettopp Shell.

Nekter - Jeg registrerer at vi blir beskyldt for å ta oljeselskapenes side, men det gjør vi altså ikke, svarer Mike Cowing, den erfarne FN-spesialisten som har ledet etterforskningen, overfor The Guardian.

- Vi mener det er riktig at Shell skal betale for etterforskningen, utfra «the polluter pays»-prinsippet, sier Cowing.

Det på tross av at det ifølge hans egen etterforskning da ikke er Shell som er «the polluter» likevel.

FRIKJENNES: Ifølge AFP rammes Ogoniland av 300 oljelekkasjer i året. Shell er hovedaktør - og eier installasjonen på bildet - men står ifølge en kontroversiell FN-rapport for kun ti prosent av sølet. Foto: AFP/Scanpix
FRIKJENNES: Ifølge AFP rammes Ogoniland av 300 oljelekkasjer i året. Shell er hovedaktør - og eier installasjonen på bildet - men står ifølge en kontroversiell FN-rapport for kun ti prosent av sølet. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Samtidig advarer Cowing mot den miljøkatastrofen som utspiller seg i Niger-deltaet - uavhengig av hvem som står bak.

Regjeringen - Dette kan ikke sammenlignes direkte med det som skjedde i Mexico-gulfen. Men vi har et stort og akutt problem, slår han fast.

Det er, tross forsinkelser i forberedelsene, presidentvalg i Nigeria neste år.

Ifølge The Guardian er det nigerianske myndigheter som har bestilt FN-rapporten.

- Vi er ikke overrasket. Regjeringen og Shell er av samme ulla som de som drepte Ken Saro-Wiwa, snerrer ogoni-talsmann Ben Ikari.

Ken Saro-Wiwa var en journalist, forfatter og menneskerettighetsaktivist som kjempet mot oljemakta. Han ble dømt til døden og hengt av Sani Abachas militærdiktatur i 1995.

STÅR BAK RAPPORTEN: FN-veteranen Michael Cowing. Foto: AFP/ScanpixI
STÅR BAK RAPPORTEN: FN-veteranen Michael Cowing. Foto: AFP/ScanpixI Vis mer
IKON: Ken Saro-Wiwa ble hengt for sine protester mot oljebransjen. Foto: Reuters/Scanpix
IKON: Ken Saro-Wiwa ble hengt for sine protester mot oljebransjen. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer