KRIGEN, DAG 4: Slaget om Mosul er inne i sin fjerde dag, og startet med at IS angrep flere steder i den kurdiske byen Kirkuk. Nå frykter også FN at så mange som 550 familier kan ha blitt tatt til Mosul for å fungere som menneskelige skjold. Foto: Magnus Wennman / Aftonbladet / Scanpix  
KRIGEN, DAG 4: Slaget om Mosul er inne i sin fjerde dag, og startet med at IS angrep flere steder i den kurdiske byen Kirkuk. Nå frykter også FN at så mange som 550 familier kan ha blitt tatt til Mosul for å fungere som menneskelige skjold. Foto: Magnus Wennman / Aftonbladet / Scanpix  Vis mer

SLAGET OM MOSUL:

FN er «svært bekymret»: Frykter at IS vil bruke 550 familier som menneskelige skjold

Familiene kommer fra to landsbyer rundt Mosul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CNN kommer nå med hastemeldingen om at IS har tatt 550 familier til fange.

Familiene skal ha bli tatt fra landsbyer rundt Mosul, og vil bli brukt som menneskelige skjold i «IS-kontorer og steder» i byen, skriver CNN.

CNN har pratet med Ravina Shamdasani, stedfortredende talskvvinne for FN. Hun forteller at 200 familier fra Samalia-landsbyen og 350 familier fra Najafia ble tvunget med IS mandag denne uka. De skal så ha blitt fraktet til Mosul, ifølge Shamdasani, melder CNN.

Fryktet menneskelige skjold

I forkant av Mosul-slaget har både FN og en rekke eksperter fryktet at terrorgruppa IS vil bruke sivile irakere som menneskelige skjold for å unngå og miste kontroll over Iraks nest største by, Mosul.

- Vi er svært bekymret over rapportene som sier at IS bruker sivile som menneskelige skjold i og rundt Mosul, mens den irakiske hæren rykker nærmere. Det kan føre til sivile tap, sier FNs Zeid Ra'ad Al Hussein, ifølge CNN.

FN har også mottatt rapporter om at sivile som motsetter seg IS blir skutt og drept, ifølge Al Hussein.

Han sier videre at sivile med annen etnisk eller religiøs tilknytning enn IS-krigerne er i «ekstrem risiko».

- Det er stor fare for at IS-krigere ikke bare vil bruke sårbare grupper som menneskelige skjold, men også at de vil skyte dem for å unngå at de blir frigjort, sier han.

- Fremmedkrigere borte

Styrkene til den såkalte islamske staten, IS, i Mosul merker nå at offensiven er i gang. IS-folka skal være nervøse og terroriserer byens innbyggere enda mer enn før, ifølge BBCs kilder i byen.

Kildene hevder videre at fremmedkrigerne, som har vært svært synlige i bygatene de siste to årene, nå synes å være forsvunnet.

- Fremmedkrigerne er nesten ikke her. De har forsvunnet. Husene deres er ledige, sier en kilde.

Fortsetter:

- De lar de lokale krigerne ta kampen.

Trimmer skjegget

Også lederne i IS skal ha «smeltet bort».

- Det er en tapt kamp. Det er slutten for dem, sier en kilde.

IS skal også ha «endret taktikk»: IS-krigere har nå trimmet skjegget og byttet klær for å se mer ut som lokalbefolkningen.