FN-erklæring mot rasisme vedtatt

Minst 140 delegasjoner med på enstemmig vedtak.

VEDTATT: Erklæringen mot rasisme ble vedtatt under FN-konferansen i Geneve. Her er generalsekretær i FN Ban Ki-moon på konferansens første dag. Foto: AP/SCANPIX
VEDTATT: Erklæringen mot rasisme ble vedtatt under FN-konferansen i Geneve. Her er generalsekretær i FN Ban Ki-moon på konferansens første dag. Foto: AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst 140 delegasjoner på FNs konferanse mot rasisme og fremmedhat har enstemmig vedtatt konferansens erklæring, ifølge NTB.

Vedtaket skjedde uten avstemning tirsdag og dermed lenge før det ukelange møtet avsluttes.

Vedtaket kom etter at Irans president Mahmoud Ahmadinejad mandag skapte sterk uro og fordømmelse fra en lang rekke stater da han blant annet kalte Israel for «det ondeste og mest rasistiske regimet, og påsto at nazistenes jødeutryddelse under andre verdenskrig var «et påskudd» for opprettelse av staten Israel.

Det førte også til at om lag 40 delegater forlot salen i protest, blant dem 32 fra EU-landene. De fleste av dem fortsatte deltakelsen på konferansen, bortsett fra Tsjekkia, som bestemte seg for å bli det tiende landet som boikotter konferansen, ifølge Reuters.


- Meget akseptabelt resultat

FN-talsmenn sier til nyhetsbyrået DPA at 140 land var til stede for å vedta dokumentet, men at dokumentet ikke ville bli offisielt bekreftet før på fredag, konferansens siste dag.

Konferansen i Genève var ment å lege sårene etter den opprinnelige rasismekonferansen som gikk av stabelen i Durban i 2001, ifølge NTB. Den gang forlot Israel og USA møtet fordi arabiske land ønsket at møtet skulle stemple sionismen, bevegelsen som ligger til grunn for opprettelsen av staten Israel, som rasistisk.

De mest kontroversielle delene fra det tidligere dokumentet er fjernet. Dokumentet inneholder nå ingen betegnelser om Israel, og det innskrenker ikke ytringsfriheten direkte ved å begrense muligheten til religionskritikk, ifølge DPA.

Sluttdokumentet som nå er vedtatt, er identisk med det utkastet som 189 stater ble enige om i forrige uke. Dette utkastet er en forkortet versjon av de tidligere utgavene, og Norge er blant landene som har vært med på å utarbeide dokumentet.

— Sluttdokumentet har gått fra et håpløst utgangspunkt til et meget respektabelt resultat. Norge har engasjert seg aktivt i dette arbeidet, og i sluttfasen har norske forhandlere hatt stor påvirkning på utformingen av dokumentet, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre til NTB.

Det utkastet til sluttdokument som forelå i forrige uke, ligger trygt innenfor rammene av det Norge kan akseptere, mener Støre.

Boikotter
Siden utkastet forelå, har imidlertid blant annet Tyskland og USA boikottet konferansen av ulike grunner. Blant annet frykter de at språkbruken på konferansen ville bli for Israel-kritisk.

Frankrike sa tidligere i dag at de var «klare for å vedta sluttdokumentet». Tidligere på dagen oppfordret Syria og Pakistan delegatene til å stå løpet ut på den ukelange konferansen i Genève.


- Dette er begynnelsen på en suksess. Vi har et sluttdokument som inneholder alt vi ønsket, sa utenriksminister Bernard Kouchner tidlgiere i dag.


Dagbladet.no kommer med mer.