FN etterlyser ebola-bidrag

FNs medlemsland har bare lovet en brøkdel av det som trengs av penger og helsepersonell for å kunne bekjempe ebola i Vest-Afrika.

KAMPEN MOT EBOLA:  Amerikanske soldater er nå vei til Vest-Afrika for å bistå i kampen mot ebola. Foto: Reuters / NTB scanpix
KAMPEN MOT EBOLA: Amerikanske soldater er nå vei til Vest-Afrika for å bistå i kampen mot ebola. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 FN har bedt om drøyt 6,5 milliarder kroner til kampen mot det dødelige viruset, som hittil har krevd over 4.000 menneskeliv.

- Vi har bare fått tilsagn om en firedel av dette, opplyse FNs visegeneralsekretær Jan Eliasson fredag.

Norsk bidrag Et fond verdensbanken har opprettet til bruk i kampen mot ebola, har i tillegg fått inn 130 millioner kroner. Norge har bidratt med nærmere halvparten av dette.

- Men vi trenger mer, vi trenger mye mer, sa Eliasson i FNs hovedforsamling fredag.

- Det er helt avgjørende at vi reagerer raskt. Det er viktigere å komme med et bidrag i løpet av få dager, enn et større bidrag om noen uker, understreket han.

Helsepersonell Eliasson etterlyser også mer helsepersonell til kampen mot ebola i de vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea, som er hardest rammet av epidemien.

Kapasiteten ved sykehusene og helseklinikkene i de tre landene er sprengt, og det er desperat behov for å opprette feltsykehus og behandlingssentre.

Ifølge FNs ebola-koordinator David Nabarro dobles nå antallet ebola-tilfeller hver tredje eller fjerde uke, og antall smittede vil derfor skyte i været i løpet av kort tid dersom verdenssamfunnet ikke reagerer raskt.

For evig og alltid - Uten en global innsats, lar det seg ikke gjøre å få denne sykdommen raskt under kontroll. Verden vil da måtte leve med ebolaviruset for evig og alltid, advarer Nabarro.

FNs ebola-koordinator etterlyser flere leger og sykepleiere til de hardest rammede områdene, samt behandlingssentre, fly, helikoptre, biler, motorsykler og båter for å nå ut til avsidesliggende områder.

- Kampen mot ebola involverer nå så å si hvert eneste land i verden, understreker Nabarro.

(NTB)


ETTERLYSER BIDRAG:  FNs visegeneralsekretær Jan Eliasson etterlyser større bidrag fra medlemslandene, både i form av penger og helsepersonell, for å kunne trappe opp kampen mot ebola. Foto:REUTERS/Mike Segar/NTB SCANPIX
ETTERLYSER BIDRAG: FNs visegeneralsekretær Jan Eliasson etterlyser større bidrag fra medlemslandene, både i form av penger og helsepersonell, for å kunne trappe opp kampen mot ebola. Foto:REUTERS/Mike Segar/NTB SCANPIX Vis mer