FN evakuerer 134 hjelpearbeidere i Sudan

- Darfur er i fritt fall, sier Jan Egeland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sent i går kveld evakuerte FN 134 hjelpearbeidere fra Darfur, melder BBC. Mer enn 300 hjelpearbeidere jobber i området, men nå henter FN ut alle som ikke har en helt essensiell oppgave å gjøre der.

Det skjer samtidig som Jan Egeland, avtroppende visegeneralsekretær i FN, sier at seks millioner mennesker i både Darfur og nabolandene står foran en humanitær katastrofe.

Anklager regjeringen

- Jeg tror at noen av de arabiske og asiatiske landene ikke helt har forstått at vi er i fritt fall. Dette er ingen gradvis forverring. Det er fritt fall, og det inkluderer Darfur, Tsjad og Den Sentralafrikanske Republikk, sier Egeland ifølge nyhetsbyrået Associated Press (Ap).

Han anklager regjeringen i Sudan, deler av opprørsbevegelsen, etniske ledere i Darfur og regjeringen i Tsjad for å fyre opp under krigen, som startet i 2003.

Siden da har minst 200 000 mennesker dødd og over to millioner mistet hjemmene sine, ifølge BBC. Egeland har tidligere sagt at noe av det han angrer mest på fra tiden i FN er at de ikke gjorde mer for å løse konflikten på et tidligere stadium.

Kamper sist mandag

Hjelpearbeiderne ble evakuert som følge av at et økt antall personer fra Janjaweed-militsen oppholder seg i byen. To personer fra opprørsstyrkene døde sist mandag, etter kamper mellom Janjaweed-militsen og opprørsstyrkene på markedet i byen.

FLYKTNINGER: Unge flyktninger fra Darfur leker i en flyktningeleir i Chad. Jan Egeland spår dystre framtidsutsikter for regionen. Foto: Scanpix
FLYKTNINGER: Unge flyktninger fra Darfur leker i en flyktningeleir i Chad. Jan Egeland spår dystre framtidsutsikter for regionen. Foto: Scanpix Vis mer

Flere hundre tusen mennesker bor i byen og området rundt. Regjeringen er avhengig av byens flyplass for å frakte utstyr og mat til fra Karthoum til regjeringsstyrkene.

FRITT FALL: Jan Egeland tror myndighetene i Darfur og området rundt ikke forstår hvor alvorlig situasjonen er.